Αρχική SocietyFreedom Καταλήψεις η ηρωική αντίσταση των μαθητών

Καταλήψεις η ηρωική αντίσταση των μαθητών

Καταλήψεις η ηρωική αντίσταση των μαθητών

Για άλλη μια φορά οι μαθητές και οι μαθήτριες βάζουν λουκέτο στα σχολεία, ουσιαστικά στήνουν έναν καθρέφτη απέναντι στην κοινωνία, για άλλη μια φορά καταγγέλουν τον μηχανισμό της εκπαίδευσης που αποδυναμώνει την μόρφωση τους, που δεν εμπνέει σεβασμό, που καταβροχθίζει την αξιοπρέπεια τους και καλλιεργεί την συμμόρφωση δηλαδή την ανελευθερία, μια εκπαίδευση που δεν τους δίνει φτερά για να πετάξουν αλλά γίνεται φορτίο.

 

Το θεμέλιο της εκπαίδευσης

 

Ζούμε σε μια κοινωνία υλιστική, καταναλωτική προσανατολισμένη στην επιτυχία, την εικόνα, την κοινωνική θέση και τα αξιώματα, που παράγει δυστυχία, συγκρούσεις, συρράξεις, ανθρωποφάγο ανταγωνισμό και παρόλες τις επιστημονικές εξελίξεις βλέπουμε ότι η βαρβαρότητα καραδοκεί κάτω από την επιφάνεια του «πολιτισμού».

Σε μια τέτοια κοινωνία ποιος χρειάζεται να είναι ο προορισμός και το νόημα του εκπαιδευτικού θεσμού, ποιο εκπαιδευτικό σύστημα χρειάζεται μια τέτοια κοινωνία για να αλλάξει;

Χρειάζεται ένα σχολείο που να μας συνδέει όλους μεταξύ μας δηλαδή να ενδυναμώνεται ο ένας από τον άλλο, δηλαδή χρειάζεται την συνύπαρξη, την αποδοχή, το σεβασμό της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας του άλλου. Πάνω σε αυτό το θεμέλιο χρειάζεται να κτιστεί το οικοδόμημα της εκπαίδευσης.

Αυτό σημαίνει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ενιαίο και δεν αποκλείει ΚΑΝΕΝΑ , δεν δημιουργεί κοινωνικούς καιάδες και εννοώ τα λεγόμενα ειδικά σχολεία, δεν κατηγοριοποιεί τους μαθητές, δεν ιατρικοποιεί την μοναδικότητα αντίθετα την αγκαλιάζει, την σέβεται. Και αυτό σημαίνει ότι προσανατολίζει τους μαθητές προς την επικοινωνία, την αυθεντικότητα, την μαθητεία για την φροντίδα μέσα στην κοινότητα ,την ενσυναίσθηση, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη και κυρίως παρέχει στους μαθητές  την γνώση και τα μέσα να αλλάζουν την κοινωνία στην οποία ζούνε.

« οι αναλφάβητοι του 21ου αιώνα δεν θα είναι αυτοί δεν θα μπορούν να γράφουν και να διαβάζουν αλλά αυτοί που δεν θα μπορούν να ξεμαθαίνουν και να ξαναμαθαίνουν»  Άλβιν Τάιλερ

 

Αυτοδύναμη μόρφωση

Η αληθινή μόρφωση δεν έχει σχέση με την βαθμολογική αξιολόγηση που ταπεινώνει την προσωπικότητα των μαθητών, με τις εξετάσεις αξιολόγησης, με την στείρα συσσώρευση γνώσεων, είναι βίωμα.

Όλα τα παιδιά έχουν την έμφυτη ορμή για περιέργεια και έρευνα, είναι γεμάτα απορίες και δημιουργική φαντασία ,αυτά άλλωστε τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά δημιουργούν τις μεγάλες αλλαγές, τις μεγάλες ανακαλύψεις και εφευρέσεις και φέρνουν ευ-τυχία στη ζωή.

Ο εκπαιδευτικός είναι ένας μέντορας που παρέχει στους μαθητές τις συνθήκες  για να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους τα ταλέντα τους την δημιουργική τους φαντασία δηλαδή τους οδηγεί στην αυτοδύναμη μόρφωση τους.

 

Πειθαναγκασμός

Επιπλέον σήμερα οι μασκοφόροι μαθητές αντιμετωπίζουν τον φόβο την ανασφάλεια συνθήκες που δημιουργούν νευρωτικό παροξυσμό για επικείμενη απειλή της ζωής τους.

Ο φόβος είναι πάντα η χειρότερη μορφή χειραγώγησης γιατί όταν φοβίζεις κάποιον με θάνατο τον ελέγχεις απόλυτα.

 

 

Μικρέ μου αυτό το σχολείο δεν σου αξίζει

 

Πριν από χρόνια κάθε πρωί περνούσε μπροστά από το σπίτι μου μια μητέρα με το παιδί της πηγαίνοντας για το δημοτικό σχολείο της περιοχής. Κάθε φορά άκουγα το παιδί να λέει  «μαμά την φυλακή». Μετά από καιρό ρώτησα την μητέρα γιατί ο γιός της επικαλείται την φυλακή. Η μητέρα μου είπε « του έχω πει ότι όποιος δεν πάει σχολείο καταλήγει στην φυλακή, διάλεξε τι θέλεις σχολείο ή φυλακή»

 

 

Σσσσσσσσσσσσ σιωπή να ακούσουμε τα παιδιά

 

Γιατί αυτή η κοινωνία αντιδρά υστερικά  γιατί αφηνιασμένοι γονείς και εκπαιδευτικοί προσπαθούν να καταστείλουν τις καταλήψεις των μαθητών, γιατί δεν θέλουν να ακούσουν την έκκληση των μαθητών ότι αυτό το σχολείο χρειάζεται λουκέτο;

Γιατί φοβούνται πολύ την ανυπακοή των μαθητών που θέτει σε αμφισβήτηση  τη δική τους εξουσία, γιατί η ανυπακοή ενεργοποιεί μια δυναμική διαδικασία αλλαγής που φοβίζει τους βολεμένους.

 

0 σχόλιο
0

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιωμένη εμπειρία πλοήγησης. Υποθέτουμε πως δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά μπορείτε να αρνηθείτε οποιαδήποτε στιγμή. Αποδοχή Περισσότερα