Αρχική SocietyViolence Η δουλεία στον σύγχρονο κόσμο

Η δουλεία στον σύγχρονο κόσμο

Χιλιάδες χρόνια άνθρωποι και λαοί πουλήθηκαν, αγοράστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως δούλοι και αυτά τα εγκλήματα έμειναν ατιμώρητα με την λεγόμενη κατάργηση της δουλείας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η αρχαία Ελλάδα έκανε τον δούλο εμπόρευμα, ο Λυσίας αναφέρει ότι άπαντες κατέχουν δούλους, και ο «φιλόσοφος» Αριστοτέλης στο βιβλίο του Πολιτικά γράφει « οικία δε τέλειος  εκ δούλων και ελευθέρων» , ρατσιστικά ο Αριστοτέλης αποκαλούσε τους δούλους ζωντανό κτήμα.

Και κάνοντας ένα άλμα στην νεότερη ιστορία ας μην ξεχνάμε ότι η εκκλησία ήταν μεγάλος ιδιοκτήτης δούλων, ο αγγλοσάξονας θεολόγος Αλκίνος σύμβουλος του Καρλομάγνου κατείχε 20.000 δούλους, την εποχή εκείνη το 20% του πληθυσμού ήταν δούλοι.

Ας μην ξεχνάμε το δουλεμπόριο των Αφρικάνων   που συνεχίστηκε για 4 αιώνες με μεθόδους την απαγωγή, το ανθρωποκυνηγητό, τις ένοπλες επιδρομές σε χωριά.

Η δουλεία επιζεί και στον σύγχρονο κόσμο.

Υπάρχει η δουλεία του οικονομικού χρέους, η εκμετάλλευση και το εμπόριο ανθρώπων κυρίως παιδιών και γυναικών, η παιδική αναγκαστική εργασία ,οι διακρίσεις, η εξαθλίωση, η περιθωριοποίηση, ο ρατσισμός.

Οι εξεγέρσεις στην Αμερική είναι μια μαζική αντίδραση στην θεσμοποιημένη βία, στην φυλετική κοινωνική και οικονομική περιθωριοποίηση των μαύρων. Μέσα στην  «ανεπτυγμένη» μητρόπολη της Δύσης εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε σε συνθήκες εξαθλιωμένης διαβίωσης. Αυτός ο διαχωρισμός δημιουργεί απομονωμένους υποβαθμισμένους θύλακες μέσα στις αμερικάνικες μεγαλουπόλεις.

Η αμερικάνικη αστυνομία βιώνεται ως δύναμη κατοχής και ξένο σώμα στις κοινότητες των μαύρων Αμερικάνων.

Είναι βαθιά ριζωμένος ο ρατσισμός της αμερικάνικης κοινωνίας είναι μια σύγχρονη μορφή δουλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα που τιμάται ο ειρηνιστής Μάρτιν Λούθερ Κινγκ η οργάνωση κου κλουξ κλαν κάνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ένα δυναμικό κίνημα στην Αμερική έχει ξυπνήσει, εκδηλώνεται και εκφράζεται και κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει. Τα ρατσιστικά εγκλήματα συνεχίζονται και από τις δυνάμεις καταστολής τα οποία μένουν ατιμώρητα , χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα αστυνομικό όχημα στην Νέα Υόρκη κτυπάει ένα μαύρο, γίνεται έρευνα δημοσιογραφική και καταγγελία χωρίς αποτέλεσμα, εύστοχα είχε πει ο Φρόυντ « το κράτος απαγορεύει στο άτομο να προσφεύγει εναντίον της αδικίας όχι επειδή επιθυμεί να την καταργήσει αλλά επειδή επιθυμεί να την μονοπωλεί».

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί η εξουσία και όχι η αλήθεια έχει φτιάξει τους νόμους, γιατί τους νόμους δεν τους φτιάχνουν οι δίκαιοι και άρα όταν ισότητα και νόμοι αντιτίθενται δεν υπάρχει δικαιοσύνη και έτσι όταν μια κοινωνία δεν μπορεί να καταστήσει το δίκαιο ισχυρό τότε κάνει τον ισχυρό δίκαιο, υπάρχει δηλαδή το δίκαιο των ισχυρών.

Και το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα χαρακτηρίζεται ως φυλετικός καπιταλισμός γιατί δημιουργεί συνεχώς ανισότητες, τους προνομιούχους και τους απόκληρους, τον αφέντη και τον δούλο.

 

Οι λέξεις δημιουργούν τον εχθρό

Πριν από κάθε βίαιη πράξη προηγούνται οι λέξεις, ο σπόρος του ρατσισμού γονιμοποιείται από τη προπαγάνδα που είναι ένα λεκτικό καμουφλάζ το οποίο μεταμορφώνει την πραγματικότητα δημιουργώντας εχθρούς.

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να διαβάσουμε την βιωματική αφήγηση ενός μαύρου συγγραφέα ο οποίος γράφει « η μητέρα μου ήθελε οι μαύροι στην Αμερική να μην νιώθουν για πάντα πρόσφυγες, χωρίς πατρίδα, χωρίς δικαιώματα, γκετοποιημένοι και αντιμέτωποι με ένα σύστημα που τους σκοτώνει πριν πεθάνουν και ένα σχολείο που δεν τους μαθαίνει ποιοι είναι αλλά τι δεν μπορούν να έχουν. Ως πρόσφυγες διδαχθήκαμε ότι πρέπει να παραμένουμε σιωπηλοί για να εξασφαλίσουμε την επιβίωση μας. Ο ρατσισμός μας κάνει συνεχώς να νιώθουμε ανασφάλεια και η κοινωνία ζητάει από εμάς να νιώθουμε ευγνωμοσύνη που επιβιώνουμε. Μου έμαθαν να παραμένω σιωπηλός για να επιβιώσω, όμως αν πρόκειται να πεθάνω  προτιμώ να πεθάνω φωνάζοντας, δεν μου ταιριάζει πλέον η σιωπή».

0 σχόλιο
0

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιωμένη εμπειρία πλοήγησης. Υποθέτουμε πως δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά μπορείτε να αρνηθείτε οποιαδήποτε στιγμή. Αποδοχή Περισσότερα