Αρχική ΚοινωνίαΕλευθερία Η αλήθεια είναι χιουμοριστική

Η αλήθεια είναι χιουμοριστική

από Μαργαρίτα Σπηλιοπούλου

 

Ο αργεντικός και ταυτόχρονα παγκόσμιος σκιτσογράφος Χοακίν Σαλβαντόρ Λαβάντο γνωστός ως Κίνο μας άφησε κληρονομιά την Μαφάλντα, το κορίτσι που κάνει συνεχώς ερωτήσεις, που κάνει καυστικό χιούμορ για τις σχέσεις εξουσίας, τις κοινωνικές ανισότητες, την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ο Ουμπέρτο Έκο όταν παρουσίασε την Μαφάλντα στην Ευρώπη είπε « να συμπεριφερθούμε στην Μαφάλντα με τον σεβασμό που οφείλουμε σε ένα αληθινό πρόσωπο».

Ο συγγραφέας Χούλιο Κορτάσαρ είχε πει «το σημαντικότερο δεν είναι ποια γνώμη έχω εγώ για  την Μαφάλντα αλλά ποια γνώμη έχει εκείνη για μένα».

Ο Κίνο είχε πει « σχεδίασα την Μαφάλντα έτσι επειδή η ελευθερία φαίνεται πάντοτε μικρή» και συνεχίζει « μεγάλωσα σε πολιτικοποιημένη οικογένεια, ο ισπανικός εμφύλιος και η άνοδος του φασισμού σημάδεψαν την παιδική μου ηλικία. Απέκτησα πολιτική οπτική απέναντι στην ζωή και ακριβώς αυτή την οπτική μου αρέσει να εκφράζω σε όλα τα σκίτσα μου. Τα σκίτσα μου δεν ανήκουν στο είδος αυτό που κάνει τους αναγνώστες να ξεκαρδίζονται στα γέλια, σκοπός μου είναι μάλλον  να μπήξω το νυστέρι παρά να γαργαλήσω τους αναγνώστες».

Το χιούμορ του Κίνο είναι βαθύ στοχαστικό απελευθερώνει από την σοβαρότητα και αγγίζει τις σημαντικές περιοχές της ζωής.

Χοακίν σε ευχαριστούμε για την Μαφάλντα σου.

0 σχόλιο
0

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιωμένη εμπειρία πλοήγησης. Υποθέτουμε πως δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά μπορείτε να αρνηθείτε οποιαδήποτε στιγμή. Αποδοχή Περισσότερα