Επιστήμη και Δημοκρατία
Δεν υπάρχουν αυθεντίες ούτε κάτοχοι τη απόλυτης αντικειμενικής γνώσης και αυτό απλά σημαίνει οτι οι πολίτες οτι οι πολίτες έχουν πάντα το δικαίωμα να απορρίψουν μια επιστημονική γνώση όταν απειλούνται οι δημοκρατικές αξίες , όπως για παράδειγμα η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.
Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να έχει επιλεγεί μέσα από διαδικασίες δημοκρατικής διαβούλευσης καθώς επίσης θα πρέπει να υπάρχει κριτικός έλεγχος για την σημαντικότητα της έρευνας και δημοκρατική περέμβαση στη διαδικασία χρηματοδότησης αφού η επιστήμη δεν είναι αξιακά ουδέτερη όπως για παράδειγμα η κατασκευή οπλικών συστημάτων, ο σχεδιασμός και η επιλογή πειραμάτων που θέτουν ηθικά ζητήματα για την χρήση τους.
Οι επιστήμονες έχουν ηθική υποχρέωση να σκέφτονται τις κοινωνικές συνέπειες του έργου τους και να αναλογίζονται τις συνέπειες των ευρημάτων τους και να μένουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και να μην αποκρύπτουν τις αβεβαιότητες τους και τα διλήμματα τους και κυρίως η κοινωνία να επιλέγει τους στόχους της επιστημονικής έρευνας.
Οι δε δημοσιογράφοι να παρέχουν πληροφόρηση με τρόπο που να διευκολύνουν τους πολίτες να διαμορφώνουν την δική τους άποψη , να τονίζουν τα όρια των επιστημονικών απόψεων και τους τυχόν αξιακούς συμβιβασμούς.
Το 1976 στην Αμερική υπήρξαν καποια κρούσματα γρίπης των χοίρων , το κέντρο ελέγχου νοσημάτων σε ειδική σύσκεψη συνέστησε την παραγωγή εμβολίου και πρότεινε μαζικό εμβολιασμό, 40 εκατομμύρια εμβολιάστηκαν , η πανδημία δεν συνέβη και το εμβόλιο αποδείχθηκε οτι συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικού νοσήματος. Ο διευθυντής του κέντρου ελέγχου νοσημάτων απολύθηκε.
Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε οτι υπήρξαν διαφωνίες από αρκετούς επιστήμονες του κέντρου ελέγχου νοσημάτων για την αναγκαιότητα εμβολιασμού του πληθυσμού και βέβαια αυτά συμβαίνουν όταν υπάρχει έλλειψη διαφάνειας.
ΤΑ ΟΡΙΑ
Το 2015 πολλοί ειδικοί στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής με δημόσια επιστολή τους ζήτησαν την προληπτική απαγόρευση ρομπότ-δολοφόνων γιατί η χρήση τους θα αποτελούσε μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα .
Οι πιθανές συνέπειες όλων των νέων τεχνολογιών δεν είναι πλήρως γνωστές όπως π.χ. οι επεμβάσεις για το κλίμα της Γης για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.Μια επεμβατική τεχνολογία αναφέρει την διασπορά με ψεκασμό θειικών αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα που θα αντανακλούν μέρος του ηλιακού φωτός καθώς επισης και έρευνες και πειράματα που γίνονται σε εργαστήρια με παθογόνους οργανισμούς και μεταλλάξεις ιών.
Είναι πάντα η κοινωνία που διαβουλεύεται που θα αποφασίζει για τους στόχους της επιστημονικής έρευναςμε βάση τι αξίες για κοινωνική ευημερία.