Αρχική ΑυτογνωσίαΑφθονία Ελλάδα τρελοβάπορο μου

Ελλάδα τρελοβάπορο μου

 

Η Ελλάδα είναι το απόλυτα ιδιαίτερο, το απαράμιλλα μοναδικό, ανεπανάληπτος τόπος όπου διασταυρώνονται μύθοι, ιδέες, ερωτήματα, θεωρίες, κουλτούρες και ταυτόχρονα είναι μέρος του παγκόσμιου χωριού με αρχέγονη κοινή καταγωγή, ένα κοσμικό θαύμα.

Τα βιώματα μας έρχονται από τα βάθη των αιώνων, βρίσκονται στα κύτταρα μας και αυτά μας τρέφουν.

Είναι η ενορατική ποιητική σοφία του Ησίοδου, η Ομηρική Οδύσσεια, ο Διονυσιακός διθύραμβος, η δέηση του Σωκράτη « δώστε θεοί μου, ώστε να μου φαίνεται πλούσιος ο σοφός», το «δαιμόνιον πτολίεθρον» του Πίνδαρου, η επιθυμία του Ωραίου του Πρόκλου, το αθόρυβον ήθος του Πλούταρχου, η Πυθαγόρεια σύνθεση απείρου και πέρατος, ο Θείος γνόφος του Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, η ανυπότακτη γενναιότητα του Κολοκοτρώνη, η ανιδιοτέλεια του Υψηλάντη, το ανατρεπτικό πείσμα του Καποδίστρια.

Όλα αυτά τα συνοψίζει στην ποίηση του ο Οδυσσέας Ελύτης, είμαστε αυτό το τρελοβάπορο που βγαίνει στην στεριά, είμαστε αυτή η δύναμη που κινείται από το λογικό στο παράλογο, από το υλικό στο πνευματικό, από το άμορφο στο ωραίο.

Έλα Χριστέ και Κύριε λέω και απορώ

τέτοιο τρελό βαπόρι τρελοβάπορο

χρόνους μας ταξιδεύει δεν βουλιάξαμε

χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε…………

0 σχόλιο
0

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιωμένη εμπειρία πλοήγησης. Υποθέτουμε πως δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά μπορείτε να αρνηθείτε οποιαδήποτε στιγμή. Αποδοχή Περισσότερα