Καινοτόμος δράση υποστηριζόμενης ημιαυτόνομης διαβίωσης
για ασυνόδευτους ανήλικους από τη ΜΕΤΑδραση
Περισσότεροι από 2.300 ασυνόδευτοι ανήλικοι ζουν στη χώρα μας σε επισφαλείς συνθήκες, σε κρατητήρια, καταυλισμούς, ακόμα και στο δρόμο, λόγω έλλειψης θέσεων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Αρκετοί από αυτούς είναι έφηβοι.
Το 2017 ήταν η πιο κρίσιμη χρονιά για τη διαβίωση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, η ΜΕΤΑδραση, μετά το πρόγραμμα αναδοχής που ξεκίνησε το 2016, προχωράει σε μια ακόμη πρωτοπόρο δράση: την «Υποστηριζόμενη-ημιαυτόνομη διαβίωση για ασυνόδευτους ανήλικους» ηλικίας 16-18.
«Με δεδομένη την επείγουσα κατάσταση, είναι απολύτως αναγκαία η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων και η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και εμπειρίας άλλων χωρών της Ε.Ε.», αναφέρει η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης Λώρα Παππά. «Τα παιδιά αυτά, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, έχουν αναγκαστεί να ωριμάσουν πριν την ώρα τους, έχουν μάθει να συντηρούν και να φροντίζουν, όχι μόνον τον εαυτό τους, αλλά αρκετές φορές και τα μικρότερα αδέλφια τους, κοντινούς συγγενείς ή συνομήλικους φίλους τους». Εκτός από την κάλυψη της ανάγκης για στέγαση, η καινοτόμος αυτή δράση, εστιάζοντας στην αξιοποίηση και ενίσχυση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων που έχουν αποκτήσει οι ασυνόδευτοι έφηβοι, στοχεύει στην ομαλή μετάβαση στην ενηλικίωση και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.
«Συνεργαστήκαμε με θεσμικούς φορείς και οργανώσεις άλλων χωρών, μελετήσαμε τα διαφορετικά μοντέλα που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, εδώ και δεκαετίες, τις καλές και κακές πρακτικές, το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο και πιστεύουμε ότι φτιάξαμε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον για τους ασυνόδευτους ανήλικους», εξηγεί η υπεύθυνη της δράσης Κλαίρη Παυλάκη.
Ο Σάμι* είναι το πρώτο παιδί που εντάχθηκε στη δράση. Ήρθε μόνος του στη χώρα μας, πριν από περίπου ένα χρόνο, αναζητώντας καταφύγιο και ασφάλεια, αφήνοντας πίσω συγκρούσεις, βία και την απώλεια δικών του ανθρώπων. Η ΜΕΤΑδραση στηρίζει τον Σάμι από τις πρώτες ημέρες του στην Ελλάδα, μέσω του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και της δομής φιλοξενίας στη Χίο. Χάρη στην πρωτοβουλία αυτή, ο Σάμι πλέον κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα, έχει το δικό του δωμάτιο, πηγαίνει στο σχολείο και αισθάνεται πιο σίγουρος να ονειρευτεί και να υλοποιήσει τα πρώτα του σχέδια.
Η Δέσποινα, το μέλος του Δικτύου Επιτροπείας της ΜΕΤΑδρασης που έχει αναλάβει την στήριξή του, αναφέρει: «Ο Σάμι είναι ένας φιλομαθής και συγκροτημένος έφηβος. Από την πρώτη στιγμή, με εντυπωσίασε η ευγένειά του και το γεγονός ότι πάντα χαμογελά, παρά τις δυσκολίες που έχει αναγκαστεί να αντιμετωπίσει από μικρή ηλικία. Είναι πολύ χαρούμενος που έχει τώρα τον δικό του χώρο και θα μπορεί να μελετά τα μαθήματά του. Το όνειρό του είναι να τελειώσει το σχολείο, κάτι που στερήθηκε στην πατρίδα του και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες γι’ αυτό. Είναι συγκινητικό το ότι το σχολείο του τον αγκάλιασε από την πρώτη μέρα, μάλιστα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων κάνει προσπάθειες να συγκεντρώσει τα χρήματα που θα χρειαστούν για να καλυφθούν τα δίδακτρά του».
Η δράση υλοποιείται με την στήριξη της UNICEF, τη σημαντική συμβολή των Εισαγγελέων Ανηλίκων και Πρωτοδικών και του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης, καθώς και με τη συνεργασία του ΕΚΚΑ.
*Το όνομα του παιδιού έχει αλλάξει για την προστασία των προσωπικών του δεδομένων.