Αρχική ΚοινωνίαΒία Ένας διακηρυγμένος πόλεμος

Ένας διακηρυγμένος πόλεμος

από Μαργαρίτα Σπηλιοπούλου

 

Το νέο δολοφονικό κτύπημα στην Γαλλία από φονταμενταλιστή ισλαμιστή δημιουργεί το αίσθημα όπως το περιγράφει ο στοχαστής Γάλλος Αλαίν Μπαντιού ως δυσβάστακτη απόκλιση από την καθημερινότητα, αφόρητη ξαφνική παρουσία του θανάτου στη ζωή μας.

Ο καθηγητής που δολοφονήθηκε δεν έχει εθνική ταυτότητα αλλά οικουμενική.

Η δολοφονική επίθεση δεν είναι θέμα τοπικό αλλά οικουμενικό και αποκαλύπτει την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο  κόσμος και τις νέες μορφές φασισμού που έχει δημιουργήσει.

 

Οικουμενική διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου

 

Ας θυμηθούμε ένα απόσπασμα από το προοίμιο της διακήρυξης.

«……..επειδή η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση και η προοπτική ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να μιλούν και να πιστεύουν λυτρωμένοι από τον τρόμο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου, επειδή έχει ουσιαστική σημασία να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα από ένα καθεστώς δικαίου ώστε ο άνθρωπος να μην αναγκάζεται να προσφεύγει ως έσχατο καταφύγιο στην εξέγερση κατά της τυραννίας και της καταπίεσης, επειδή έχει ουσιαστική σημασία να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων ανάμεσα στα έθνη , επειδή τα κράτη- μέλη ανέλαβαν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τον αποτελεσματικό σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιακών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο………άρθρο 2 διακηρύσσει  κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα Διακήρυξη χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς την φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις……….»

 

 

Ετεροφοβία

 

Η αποικιοκρατία, οι επιθετικοί πόλεμοι δημιούργησαν τεράστια κύματα μεταναστευτικά και ταυτόχρονα μια επιθετική απόρριψη των μεταναστών.

Αυτή η καταστροφή, λεηλασία και διάλυση κρατών που συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες θα έπρεπε όλους να μας ανησυχεί πάρα πολύ γιατί ουσιαστικά έχουν καταστροφικές συνέπειες για όλες τις χώρες και όλους τους λαούς.

Η διακήρυξη της Ουνέσκο αναφέρει « όλα τα άτομα και όλες οι ομάδες έχουν δικαίωμα στην διαφορά, έχουν δικαίωμα να θεωρούν εαυτούς διαφορετικούς και να γίνονται αντιληπτοί ως τέτοιοι»

Η διακήρυξη της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Συνεργασίας αναφέρει « κάθε πολιτισμός έχει την αξιοπρέπεια του και την αξία του που οφείλουν να γίνονται σεβαστές και να προφυλάσσονται».

Η Χάρτα των Παρισίων του 1990 αναφέρει την αναγκαιότητα διαφύλαξης της εθνικής, πολιτιστικής, γλωσσικής και θρησκευτικής ταυτότητας των εθνικών μειονοτήτων και την αναγκαιότητα δημιουργίας των προυποθέσεων που θα αποσκοπούν στην ενίσχυση αυτής της ταυτότητας»

Το 1992 στο Έλσίνκι η επιτροπή της Συνθήκης Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη αποφάσισε να συστήσει μια επιτροπή εθνικών μειονοτήτων η οποία θα προειδοποιεί και πιθανόν να παίρνει προληπτικά μέτρα αν είναι δυνατόν για εντάσεις που σχετίζονται με προβλήματα εθνικών μειονοτήτων και φαίνεται να οδηγούν σε διενέξεις ή πιθανόν να θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής.

 

 

Το βίωμα της διαφοράς

Ο ανθρώπινος πολιτισμός ποτέ δεν χαρακτηριζόταν από ακινησία αλλά ήταν πάντα αεικίνητος, πάντα εμπλουτιζόταν από την επικοινωνία την συνεργασία την αδιάκοπη εισδοχή και επηρεασμό μιας κουλτούρας από μια άλλη. Γι’αυτό ο καθένας από εμάς έχει ταυτόχρονα πολλές ταυτότητες.

Βιώνουμε την διαφορά όχι όταν την αποδεχόμαστε αλλά όταν την σεβόμαστε. Αποδοχή σημαίνει ότι παραχωρώ το δικαίωμα στον άλλο από θέση ισχύος υπεροχής από οίκτο, σέβομαι σημαίνει μπαίνω στη θέση του άλλου κατανοώ σέβομαι την αξιοπρέπεια του.

Εμείς έχουμε την δύναμη να καταστήσουμε τον ξένο οικείο και να ξεριζώσουμε τον φόβο της διαφοράς.

Όλοι μας καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ ενός ανθρωποφάγου κατακερματισμένου κόσμου και ενός κοινού μέλλοντος μιας ενιαίας ανθρωπότητας συμφιλιωμένης με τον εαυτό της.

Ας γίνει αυτό η μνήμη του μέλλοντος μας.

 

0 σχόλιο
0

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιωμένη εμπειρία πλοήγησης. Υποθέτουμε πως δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά μπορείτε να αρνηθείτε οποιαδήποτε στιγμή. Αποδοχή Περισσότερα