2060 μ.Χ. και βάλε

 Παρακολούθησα μια τηλεοπτική εκπομπή η οποία είχε ως θέμα τις τεχνολογίες του μέλλοντός μας. Επιστήμονες από το ΜΙΤ παρουσίαζαν με καμάρι τα επιτεύγματά τους για το ηλεκτρονικό σπίτι, τα οποία τις επόμενες δεκαετίες θα μπουν στη ζωή μας. Έφτιαξα λοιπόν ένα σενάριο της ζωής ενός τυπικού, μέσου εργένη, σε μια δυτική μεγαλούπολη, ο οποίος έχει εξασφαλίσει όλες τις ανέσεις της σύγχρονης τεχνολογίας.

 Δευτέρα πρωί. Ο Γιώργος ακόμη κοιμάται , σε λίγο μια γλυκεία φωνή του λέει « καλημέρα Γιώργο είναι Δευτέρα 7 το πρωί, ώρα για να σηκωθείς, η θέρμανση έχει ήδη ανάψει, η εσωτερική θερμοκρασία είναι 25 βαθμούς» Ταυτόχρονα οι γρίλιες του παραθύρου σηκώνονται. Ο Γιώργος σηκώνεται από το κρεβάτι και πηγαίνει στο μπάνιο, μόλις μπαίνει ακούγεται πάλι η φωνή «το νερό για το πρωινό σας ντους είναι έτοιμο στους 37 βαθμούς». Μόλις ο Γιώργος κάθεται στη λεκάνη ακούγεται η φωνή να λέει «έχετε πάρει ένα κιλό, η ανάλυση των ούρων σας έδειξε αυξημένο ζάχαρο, τα υπόλοιπα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα». Μετά το μπάνιο πηγαίνει στην κουζίνα, μόλις μπει η φωνή του λέει «ο καφές σας είναι έτοιμος, σήμερα χωρίς ζάχαρη γιατί οι ενδείξεις των ούρων σας έδειξαν αυξημένα επίπεδα ζαχάρου. Μπορείτε να φάτε μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με ένα κομμάτι τυρί χαμηλών λιπαρών γιατί έχετε πάρει ένα κιλό. Μπορείτε επίσης να φάτε άφθονα λαχανικά γιατί έχετε να ενεργηθείτε τρεις μέρες». Καθώς κάθεται στο τραπέζι να φάει η φωνή του λέει «καλή σας όρεξη. Σας υπενθυμίζω ότι πρέπει να αγοράσετε ψωμί, λαχανικά και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών». Ταυτόχρονα ανοίγει η τηλεόραση για τις πρωινές ειδήσεις.

Ο Γιώργος στη συνέχεια πηγαίνει στο δωμάτιο του για να ντυθεί, μόλις ακουμπήσει το πόμολο της ντουλάπας η φωνή του λέει «η εξωτερική θερμοκρασία σήμερα είναι 14 βαθμοί, το απόγευμα θα πέσει στους 11 και στις 7 θα βρέξει για μία ώρα, μην ξεχάσετε την ομπρέλα σας, είναι στο τρίτο συρτάρι δεξιά».

Φθάνοντας στην εξώπορτα ο Γιώργος σκέφτεται μήπως έχει ξεχάσει κάτι, η φωνή τον καθησυχάζει « μην ανησυχείτε, δεν έχετε ξεχάσει κάτι». Ικανοποιημένος ο Γιώργος πηγαίνει στο γκαράζ, μπαίνει στο αυτοκίνητό του και η φωνή του υπενθυμίζει «αύριο πρέπει να πάτε το αυτοκίνητο για σέρβις, έχετε 1 λίτρο βενζίνη και σήμερα είναι διαθέσιμο το βενζινάδικο της γειτονιάς σας». Μόλις ακουμπά τη μίζα η φωνή του λέει «μην ξεχάσετε την αποψινή συνάντηση με τον ψυχοθεραπευτή σας. Η ώρα είναι 8 , στα 92,5 FM έχει την αγαπημένη σας μουσική, σας εύχομαι να περάσετε ευχάριστα την μέρα σας».

Μην βιαστείτε να πείτε ότι δεν θα συμβεί σ’ εσάς, αναρωτηθείτε μόνο πόσες μέρες αντέχετε χωρίς κινητό και κομπιούτερ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων η κατάθλιψη θα είναι τον 21ο αιώνα η πρώτη αιτία θανάτου. Τον 22ο αιώνα , προβλέπω ότι θα είναι η πλήρης αποξένωση του ανθρώπου από τον εαυτό του.

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *