Όνειρα η βαθύτερη κατανόηση του εαυτού

kmnhgt

Ο κ. Μιχαήλ Καρπαθίου ψυχοθεραπευτής του κέντρου Humanology  ( info@humanology.gr)  με σπουδές στην ψυχική υγεία, Γκέσταλτ, ψυχογεννητικό  σύστημα,  RE- decision therapy, Reiki,  μας βοηθά να κατανοήσουμε μέσα από την ονειρική διαδικασία τον αληθινό εαυτό μας  χρησιμοποιώντας τα όνειρα ως εργαλεία αυτογνωσίας.

Τα όνειρα εκφράζουν την αληθινή μας φύση; Τι προσπαθεί το ασυνείδητο να μας πει μέσα από το όνειρο; Η ερμηνεία των ονείρων  μας βοηθά να κατανοήσουμε τι εαυτό έχουμε μέσα μας; Έχουν θεραπευτική δύναμη τα όνειρα; Μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τις πληροφορίες που μας αποκαλύπτουν  τα όνειρα;

Σε όλες σχεδόν τις αρχαίες παραδόσεις, οι Ασσύριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι  Ινδοί, οι Ταοϊστές, οι Βουδιστές και οι Έλληνες έδιναν ιδιαίτερη σημασία στον ύπνο και στα όνειρα, καθώς τα θεωρούσαν φαινόμενα εξωανθρώπινης προέλευσης. Στα περίφημα ιερά του Ασκληπιού, οι ασθενείς αναζητούσαν τη θεραπεία με την επέμβαση του Θεού στον ύπνο τους. Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι ο Σωκράτης υποστήριζε ότι τα όνειρα αντιπροσωπεύουν τη φωνή της συνείδησης. Ο Ησίοδος πίστευε ότι το όνειρο είναι αδελφός του Θανάτου. Επίσης, ο Βουδισμός είναι μία παράδοση που ασχολήθηκε με το όνειρο και την εγρήγορση μέσα από αυτά, κυρίως, επειδή το μονοπάτι της Μαχαγιάνα ερμηνεύει τον κόσμο σαν ένα ονειρικό πλαίσιο.  Περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας στον ύπνο και στην αγκαλιά του Μορφέα και μέσα σε αυτή την κατάσταση, η πύλη του ασυνείδητου είναι ανοικτή, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε σε βάθος τον εαυτό μας Τα όνειρα αποτελούν μετάβαση στο ασυνείδητο χωρίς όμως συνειδησιακή απώλεια, δηλαδή θάνατο. Ονειρευόμαστε για να αφυπνίσουμε τη ζωή μας και να αποκτήσουμε αυτογνωσία. Μέσα από τα τρία ως πέντε όνειρα που βλέπεις κάθε βράδυ, η ονειρική πηγή επεξεργάζεται τη ζωή σου – μαζί με εσένα, για εσένα., μιλώντας την παγκόσμια γλώσσα του ασυνείδητου, δηλαδή τις εικόνες της φαντασίας, σού δείχνουν σ’ έναν εκπληκτικό βαθμό την κατάσταση του βαθύτερου εαυτού σου .Μέσα από τα όνειρα εκφράζουμε τις  κραυγές  της ίδιας της ανθρωπότητας που  λαχτάρα την λύτρωση  .Αν η λύτρωση έρχεται   μέσα από την αυτογνωσία, και η αυτογνωσία προϋποθέτει να βρούμε τον ανώτερο εαυτό  μας, τότε.. Τα όνειρα είναι η ηχώ του θεού που μας καλεί να σμίξουμε και να συμπορευτούμε,  στο μυστικό στρατόπεδο της καρδίας του

Μπορούμε να επέμβουμε στην ονειρική  διαδικασία;

 

Από τους Ταντρικους Γιόγκι, μέχρι το Θυβετανους Λαμα ,τους Σαμάνους της Αμερικής  , και τους Μάγους του ευρωπαϊκού πολιτισμού,   συναντάμε μια  μυστηριακή τέχνη κυριαρχίας στα όνειρα, η όποια είχε τις πύλες της ερμητικά κλειστές και η γνώση της έχει  ξεχασθεί  μέσα στο πέρασμα των αιώνων , και αυτή είναι η Ονειρική  Γιόγκα.  Σκοπός της Ονειρικής Γιόγκα δεν είναι να αναγνωρίσουμε το Εγώ μας μέσα από τα μηνύματα του ασύνειδου στον ύπνο μας, όπως συμβαίνει στην ψυχοθεραπεία, αλλά να μεταφέρουμε τη συνειδητότητα του φυσικού μας σώματος στη συνειδητοποίηση του ενεργειακού μας σώματος και να μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε το ενεργειακό μας σώμα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Επιτυγχάνεται αυτό με το να αποκτήσουμε συνειδητότητα όσων συμβαίνουν στον ύπνο μας, να κοιμόμαστε ξύπνιοι και στη συνέχεια να μπορούμε να επέμβουμε και να αλλάξουμε τα όνειρά μας κατά βούληση, να τα ζήσουμε όπως εμείς θέλουμε και με όποια μορφή επιθυμήσουμε να έχουμε. Μπορούμε να μεταμορφωθούμε σε ζώο, φυτό, πράγμα ή σε άλλο άνθρωπο, δίχως τους περιορισμούς του φυσικού χρόνου, τόπου και της βαρύτητας. Από τέτοιου είδους πρακτικές, ξεπηδά μια βαθιά ενόραση όσον αφορά τη φύση της ύπαρξης – μέσα από την αποσύνθεση του Εγώ, εγκαταλείποντας το φόβο, τη λύπη και τον πόνο και καθώς τα βιώνουμε στον ύπνο μας σαν κάτι ψεύτικο, μέσα από μία αποστασιοποίηση από την πραγματικότητα. Την ίδια ακριβώς αποσύνθεση μάς διδάσκουν όλες οι μυστικιστικές παραδόσεις σαν έναν τρόπο, για να απαλλαγούμε από την ταύτιση με τα αρνητικά συναισθήματα του Εγώ. Το μη Εγώ επιτυγχάνεται μέσα από την αποταύτιση του Εγώ Είμαι και αναδύεται η επίγνωση ότι δεν υπάρχει τίποτα αληθινό, με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον το Εγώ την ανάγκη να κρυφτεί, να προστατευτεί πράγμα που μάς κάνει να έχουμε μια αίσθηση ηρεμίας στη ζωή μας που, μέσα από άλλες τεχνικές διαλογισμού, θα χρειαζόμαστε ίσως πολλά χρόνια για να φτάσουμε σε αυτή την εμπειρία. .Για να επιτύχει ο ασκούμενος της Ονειρικής Γιόγκα τα απαιτούμενα αποτελέσματα είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει καλλιεργήσει  ένα σεβαστό μέρος της σεξουαλικής του ενέργειας δια μέσου των τεχνικών της ψυχοσεξουαλικής αλχημείας. Έτσι μόνο θα δημιουργήσει μια εξαιρετικά δυνατή βάση για να πετύχει το συνειδητό ονείρεμα και την κυριαρχία της συνείδησης του πάνω στα όνειρα.

 

 

Τι μήνυμα μας στέλνουν τα επαναλαμβανόμενα όνειρα;Τα έγχρωμα όνειρα τι υποδηλώνουν;

 

Τα έγχρωμα όνειρα προέρχονται από το βαθύτερο υποσυνείδητο. Ερμηνεύοντας τα χρώματα και ενεργοποιώντας την προσωπική μας αντίληψη για το τι σημαίνει το χρώμα για εμάς, μπορούμε να αντιληφθούμε και να αποκωδικοποιήσουμε τα όνειρα.Σε κάποια όνειρα, ίσως αναδύονται και μνήμες από προηγούμενες ζωές. Αυτά τα όνειρα συνήθως μοιάζουν πιο αληθινά από τα υπόλοιπα, έχουν έντονα χρώματα, είναι συνήθως τρισδιάστατα, επαναλαμβανόμενα και διαρκούν περισσότερη ώρα. Προφανώς, κάποιο μήνυμα υπάρχει που χρειάζεται να μας αποκαλυφθεί. Το βασικό στοιχείο τους είναι ότι μας δίνουν μία αίσθηση που υπερβαίνει το Εγώ.

Για να θυμόμαστε τα όνειρα μας τι πρέπει να κάνουμε;

Πείτε στον εαυτό σας, πριν κοιμηθείτε, ότι θα θυμάστε τα όνειρά σας, μόλις συνειδητοποιήσετε ότι έχετε ξυπνήσει  μένετε  ακίνητος  . Καλό είναι να έχετε ένα σημειωματάριο δίπλα σας, στο κομοδίνο. Αποφύγετε να κοιμηθείτε ξανά ή να ανοίξετε τα μάτια σας. Αφήστε (με κλειστά τα μάτια) τις μνήμες του ονείρου να έλθουν στο νου σας, δώστε τους τον απαιτούμενο χρόνο και, αφού έλθουν, αρχίστε να καταγράφετε τα όνειρά σας , γράφοντας  προτάσεις-κλειδιά που, όταν τις διαβάζετε, θα επανέρχεται εύκολα στο νου σας το όνειρο.

 

Ο Φρόυντ και ο Γιούνγκ αναφέρουν τους συμβολισμούς που εμπεριέχουν τα όνειρα, αυτά τα ονειρικά σύμβολα είναι του δυτικού πολιτισμού ή έχουν μία παγκοσμιότητα;

 

 

Για τον Φρόυντ, αυτοί που ονειρεύονται, ακόμη και αν δηλώνουν ότι δεν έχουν ιδέα σχετικά με το νόημα του ονείρου, έχουν την ικανότητα να ανακαλύψουν την πηγή του ονείρου που πολύ συχνά συνδέεται με εντυπώσεις της προηγούμενης ημέρας ή με σεξουαλικούς συμβολισμούς. Τα όνειρα δεν χρησιμοποιούν σύμβολα για το καθετί αλλά μόνο για ιδιαίτερα στοιχεία και συνήθως εκφράζουν τις ασυνείδητες επιθυμίες μας.

Τα όνειρα πτώσης συμβολίζουν τη στύση και τη σεξουαλική διέγερση. Επίσης, τα αερόστατα και τα αεροπλάνα συμβολίζουν τις σεξουαλικές απολαύσεις. Το άναμμα της φωτιάς επίσης. Ο αυνανισμός συμβολίζεται σαν παιχνίδι, σαν γλίστρημα, σαν ξερίζωμα, σαν ροή. Τα ανδρικά γεννητικά όργανα συμβολίζονται με μαχαίρια, τουφέκια, βρύσες, φίδια, με τον αριθμό 3, με κανάτες, λάμπες, μολύβια που μπαινοβγαίνουν σε θήκες, με λίμες, λίμνες, σφυριά, εργαλεία, καπέλα, μανδύες, χέρια, πόδια, βουνά, βράχο, κλειδιά, μανιτάρια, με γραβάτες. Τα γυναικεία όργανα συμβολίζονται με κουτιά, σπίτια, δοχεία, σπηλιές, μπαούλα, με πύλες, με το στοιχείο του ξύλου, με χαρτί, με το στόμα ως άνοιγμα. Με παρεκκλήσια κι εκκλησίες συμβολίζονται τα στήθη, τα οποία επίσης αναφέρονται και ως φρούτα ή κοσμήματα, όπως και με εσώρουχα, παράθυρα και πόρτες. Πραγματικά είναι πάρα πολλοί όλοι αυτοί οι πιθανοί συμβολισμοί και για τα ανδρικά και για τα γυναικεία γεννητικά όργανα.

Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ συνεισέφερε την εισαγωγή του συμβολισμού στα όνειρα και πρέσβευε την άποψη του συμβολισμού σε ένα επίπεδο συλλογικού ασυνείδητου, όπου υπάρχουν αρχέτυποι συμβολισμοί. Επίσης θεωρούσε ότι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από ποιο μέρος του πλανήτη προέρχονται, ερμηνεύουν τα αρχέτυπα με τον ίδιο τρόπο και ότι αποτελούν ενσάρκωση της συλλογικής ιστορίας των κόσμων οι ιερείς, οι ιππότες, οι μάγοι, οι βασιλιάδες κλπ. Και αυτό έχει σίγουρα κάποια αλήθεια, γιατί ο βασιλιάς, σε κάθε σημείο του πλανήτη, δηλώνει εξουσία. Από την άλλη πλευρά όμως είναι πολύ δύσκολο να ισχύει μόνο μία ερμηνεία για τόσα εκατομμύρια ανθρώπους. Το μήλο, για παράδειγμα, άλλο νόημα έχει, αν είναι κάποιος μανάβης, άλλο, όταν είναι βαθιά θρησκευόμενος και άλλο  όταν εργάζεται κάποιος  για την εταιρία APPLE.

Όταν αναλύετε ένα όνειρο, σκεφτείτε πρώτα τι σημαίνουν για εσάς και μετά απευθυνθείτε στην ομάδα των συμβολισμών. Ακόμη και αν το σύμβολο του μήλου, για παράδειγμα, έχει μία πρώτη σημασία για εσάς, στο τώρα, είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει σε μερικά χρόνια ή και μήνες, γιατί αλλάζετε και εσείς. Έτσι, τα παγκόσμια σύμβολα έχουν διάφορες αποχρώσεις νοήματος και πολλές φορές αντιφατικές.

 

 

 

 

 

 

 

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *