Χρηματιστήριο αξιών, τρεις τρόποι ανάγνωσης

χρηματιστηριο αξιων3χρηματιστηριο αξιων2

Α

Αν παρακολουθήσουμε τις ειδήσεις του χρηματιστηρίου θα δούμε τους πίνακες με τις διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών κάθε επιχείρησης ( όπως στην φωτογραφία ). Ουσιαστικά αυτές οι αυξομειώσεις  των χρηματιστηριακών καμπυλών είναι και μια κωδικοποιημένη πληροφορία για τον κόσμο που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος. Αποτυπώνει πολύ ξεκάθαρα τον λυσσαλέο ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις για κυριαρχία στην αγορά και επιπλέον την ψυχολογική κατάσταση των εργαζομένων σε αυτές για να αυξήσουν την κερδοφορία.

Επίσης αυτές οι διακυμάνσεις μας υπενθυμίζουν τις κυκλικές οικονομικές κρίσεις  του οικονομικού συστήματος  όπου κάθε περίοδος ανάπτυξης ακολουθείται από περίοδο ύφεσης. Όλοι γνωρίζουμε ότι η υπερκατανάλωση, η υπερδανειοδότητση, η υπερδανειοληψία, η υπερχρέωση των νοικοκυριών, η αύξηση των τιμών οδηγούν σε ανισορροπίες τις οικονομίες όπου χάνεται το μέτρο και όπως λέει ο φιλόσοφος « το κάθε τι που φτάνει στα άκρα, θα ανατραπεί για να καταλήξει σύντομα στον αντίποδα του, γι’αυτό και ο συνετός άνθρωπος αποφεύγει πάντα τις υπερβολές».

Β

Κοιτάζοντας τα οικονομικά γραφήματα προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα.

Οι επιχειρήσεις είναι χρήσιμες και ωφέλιμες για τους ανθρώπους και τον πλανήτη;

Τι πρώτες ύλες χρησιμοποιούν; Βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία;

Χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά;

Προκαλούν ρύπανση στο περιβάλλον;

Σε τι συνθήκες εργάζονται οι υπάλληλοι; Σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων;

Κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό;

Γ

Φύση σημαίνει απεριόριστη ποικιλότητα . Η φύση δημιουργεί συνεχώς νέες ισορροπίες, από το χάος δημιουργεί τάξη, από την ποικιλομορφία δημιουργεί απλότητα, από την πολυπλοκότητα δημιουργεί ποικιλία, από την ατέλεια δημιουργεί αρμονία, από την ασυμμετρία δημιουργεί συμμετρία.

Η ατέλεια όπως και η οικονομική ύφεση είναι αναγκαία  και χρήσιμη για να προκύψει η οικονομική ανάπτυξη και η ισορροπία. Η φύση συνεχώς μας λέει ότι τα πάντα βρίσκονται σε μια ρευστή αλλαγή.

 

 

 

 

 

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *