Συνέντευξη με τον Όμηρο

 ΟΜΗΡΟΣ

Δημ. –Διαβάζοντας την Οδύσσεια συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι απλά ένα αφηγηματικό ποίημα των περιπετειών του Οδυσσέα αλλά ένα φιλοσοφικό ποίημα, μια πραγματεία της αγαθής ζωής.

 Όμηρος- Χαίρομαι που το βλέπετε έτσι. Πράγματι η ποίηση και η λογοτεχνία προσπαθεί να δώσει απαντήσεις και διδάγματα σοφίας μέσα από μύθους και θρύλους αποφεύγοντας τους αφηγημένους συλλογισμούς των φιλοσόφων που πολλές φορές είναι ακατανόητοι για τους περισσοτέρους.

 Δημ.- Ποιος είναι ο Οδυσσέας;

 Oμηρος –  Είναι ένας σοφός, λαϊκός, παθιασμένος, αυθεντικός, άνθρωπος που γνωρίζει τι θέλει και που πηγαίνει. Το ταξίδι της επιστροφής του στην Ιθάκη είναι ένα ταξίδι στην αγαθή ζωή, ένα ταξίδι δύσκολο και βασανιστικό, ένα πνευματικό ταξίδι.

 Δημ.- Τι περιλαμβάνει αυτό το πνευματικό ταξίδι;

 Όμηρος- Ο Οδυσσέας μυείται στη ζωή και στον θάνατο. Γνωρίζει κάθε λογής ανθρώπους, άλλοτε τους πολεμά, άλλοτε τους αγαπά, ανακαλύπτει διαφορετικούς πολιτισμούς, γνωρίζει τα βάθη της ανθρώπινης καρδιάς, έρχεται αντιμέτωπος με τα όρια του και τον εαυτό του μέσα από πάμπολλες περιπέτειες. Έρχεται αντιμέτωπος με τον θάνατο, κάποια στιγμή μάλιστα αναγκάζεται να κατέβει στον Άδη.

 Δημ.- Στη διάρκεια του ταξιδιού του φρόντιζε ο Ποσειδώνας να τον βγάζει από τον δρόμο του και τον τελικό στόχο

 Όμηρος- Η διαδρομή του ήταν σπαρμένη από παγίδες και πειρασμούς. Η μια παγίδα ήταν η λησμονιά και η άλλη παγίδα η αθανασία. Αν ο Οδυσσέας ξεχνούσε ποιος είναι, θα ξεχνούσε και που πηγαίνει. Εάν υπέκυπτε στον πειρασμό της αθανασίας, θα εγκατέλειπε την ιδέα να ζήσει με τους δικούς του ανθρώπους. Και στις δύο περιπτώσεις θα έχανε την ταυτότητα του, δεν θα ήταν ο εαυτός του αλλά ένας ανώνυμος εξόριστος αποκομμένος από την πραγματική ζωή. Ο Οδυσσέας όμως αποφασίζει την επανασύνδεση με τον πραγματικό κόσμο, θέλει να επιστρέψει στην Ιθάκη και να βάλει τάξη στο χάος.

 Δημ.- Αναμφίβολα ο Οδυσσέας είναι ένας θαρραλέος άνθρωπος

 Όμηρος- Σίγουρα θα μπορούσε να είναι αιώνια νέος, δυνατός και όμορφος, όμως με πλήρη επίγνωση, αφού είδε καταπρόσωπα τον θάνατο, διάλεξε να γεράσει κάνοντας το ταξίδι, διακινδυνεύοντας πολλές φορές τη ζωή του. Αυτό τον έκανε δυνατό, μοναδικό, σοφό και ικανό να νικήσει τους νεότερους, ομορφότερους, και πλούσιους μνηστήρες.

 Δημ-Τι θα λέγατε σ’έναν νέο άνδρα που βαριέται να διαβάσει την Οδύσσεια;

 Ομηρος- Καμιά σπουδαία γυναίκα δεν μπορεί να ζήσει για πολύ καιρό μ’ έναν άνδρα που δεν έχει κάτι το εξαιρετικό και ενδιαφέρον ν’ αφηγηθεί.

 Δημ.- Αναγνωρίζετε τον Οδυσσέα στον σύγχρονο Έλληνα;

 Ομηρος- Επιβιώνει μέσα σε πολλούς. Οι Έλληνες είναι πολυμήχανοι και περίεργοι, τους αρέσει να γνωρίζουν, να μαθαίνουν, να ανακαλύπτουν χώρες, πολιτισμούς, διαφορετικούς ανθρώπους. Βρίσκονται σε μια διαρκή επιθυμία, πράγμα που διευρύνει τη σκέψη τους και τους ορίζοντες τους.

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *