Συνέντευξη με τον Κομφούκιο

Δημ.-Συχνά εμείς οι άνθρωποι αναρωτιόμαστε τι θα έπρεπε και τι δεν θα έπρεπε να κάνουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα η αδικία. Πως πρέπει να αντιδρούμε;

Κομφούκιος- Φυσικά δεν πρέπει να ανταποδίδουμε μια αδικία με μια άλλη αδικία, γιατί τότε παγιδευόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο που δεν σταματά ποτέ και θα φέρει δυστυχία. Η σωστότερη στάση είναι να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση αυτή με γαλήνη, αμεροληψία και ευθύτητα.

Δημ.-Τι μας συμβουλεύετε να κάνουμε για να έχουμε καλές σχέσεις με τους φίλους μας, τους συνεργάτες μας, τους γονείς μας, τα παιδιά μας, τους συντρόφους μας, τους εραστές μας;

Κομφούκιος- Είναι σημαντικό να μην γίνεστε φορτικοί. Η ανεξαρτησία και η απόσταση είναι απαραίτητη ακόμη και ανάμεσα σε ανθρώπους πολύ οικείους. Αν δεν είστε ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλο, τότε θα υπάρξει αποξένωση και φθορά στις σχέσεις. Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε που βρίσκονται τα όρια ανάμεσα στην οικειότητα και στην αποξένωση.

Δημ.- Τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας;

Κομφούκιος- Το πρώτο βήμα είναι να  καλλιεργείτε τον ηθικό σας χαρακτήρα. Οι σημερινοί άνθρωποι μελετούν όχι για να βελτιώσουν τον εαυτό τους αλλά για να εντυπωσιάσουν και να επιδειχθούν στους άλλους. Η απόκτηση γνώσης θα σας βοηθήσει να βρείτε  μια δουλειά ,πέρα όμως από το προσωπικό όφελος υπάρχουν και οι ευθύνες σας απέναντι στην κοινωνία στην οποία ζείτε. Βρείτε τη θέση και το ρόλο σας μέσα στην κοινωνία.

Δημ.- Υπάρχουν άνθρωποι που αποσύρονται από την κοινωνία και καταφεύγουν στη φύση ή σε μοναστήρια. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτούς τους ανθρώπους.;

Κομφούκιος- Οι αναχωρητές δεν έχουν την ικανότητα να καλλιεργούν τον εαυτό τους και αποτραβιόνται από τον κόσμο. Ένας πραγματικός αναχωρητής δεν χρειάζεται να απομονωθεί από τον κόσμο, αλλά να ζήσει μέσα σε μια πολύβουη πόλη κάνοντας ό,τι και οι άλλοι άνθρωποι ασκούμενος καθημερινά στην εσωτερική ηρεμία και σταθερότητα.

Δημ- Σχεδόν όλα τα ΜΜΕ διεθνώς ασχολήθηκαν με την προσωπική περιπέτεια του πρώην διευθυντή του ΔΝΤ. Θα ήθελα το σχόλιο σας.

Κομφούκιος- Η ζωή διαιρείται σε τρία στάδια την νεότητα, την ωριμότητα και τα γηρατειά. Σε κάθε στάδιο υπάρχουν και οι αντίστοιχες παγίδες. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Στη νεότητά όταν το αίμα και η δύναμή μας είναι ασταθή, πρέπει να ελέγχουμε την παρορμητική συμπεριφορά μας. Στην ωριμότητα που έχουμε οικογενειακή και επαγγελματική σταθερότητα δεν πρέπει να εμπλεκόμαστε σε διαμάχες στην προσπάθειά μας να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επιρροή και χώρο. Πρέπει να ξεπεράσουμε τους υλικούς πειρασμούς και να κάνουμε φιλίες με ήρεμους και προσγειωμένους ανθρώπους. Στα γηρατειά θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αφαίρεση.  Να μην ανησυχούμε για όσα έχουμε αποκτήσει. Χρειαζόμαστε φίλους που να μας βοηθούν να συμβιβαζόμαστε με την ζωή και να μην κοιτάμε πίσω. Κάποιοι άνθρωποι δεν τα καταφέρνουν και γίνονται θέμα στα δελτία ειδήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *