Συνέντευξη με τον Επίκτητο

 

Δημ. – Γιατί να είμαστε καλοί ;

 Η ενάρετη ζωή μας οδηγεί σε εσωτερική και εξωτερική αρμονία. Το να είσαι ηθικά συνεπής δημιουργεί μεγάλη ανακούφιση. Η ψυχή χαλαρώνει. Οι ενάρετοι άνθρωποι είναι ανίκητοι.

 Δημ. – Τι είναι σημαντικό και τι δεν είναι;

 Επίκτητος. – Συνεχώς ξεχνάμε τι είναι σημαντικό και τι όχι. Επιθυμούμε πράγματα που δεν ελέγχουμε και δεν είμαστε ικανοποιημένοι με πράγματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας. Πρέπει συχνά να σκεφτόμαστε ποια πράγματα αξίζουν και ποια όχι, ποιοι κίνδυνοι αξίζουν το κόστος και ποιοι δεν αξίζουν.

 Δημ. – Πως πρέπει να αντιδράμε στην λεκτική βία και την κριτική;

 Επίκτητος. –    Άφησε την ποιότητα των πράξεων σου να μιλά για λογαριασμό σου. Δεν μπορούμε να ελέγχουμε τις εντυπώσεις που σχηματίζουν οι άλλοι για μας και η προσπάθεια να κάνουμε κάτι τέτοιο εξευτελίζει τον χαρακτήρα μας.

 Δημ. – Πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις αναποδιές της ζωής;

 Επίκτητος. – Όπως σκέπτεσαι, αυτό και γίνεσαι. Απόφευγε να προσδίνεις στα γεγονότα δύναμη και σημασίες που δεν έχουν. Υπόθεσε πως ότι σου συμβαίνει, σου συμβαίνει για καλό. Πως αν έχεις αποφασίσει να είσαι τυχερός, είσαι τυχερός. Όλα τα γεγονότα περιλαμβάνουν ένα πλεονέκτημα για σένα.

 Δημ. – Έχετε αναφέρει για τις παρορμήσεις μας ότι «στην ζωή να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε σε συμπόσιο»

 Επίκτητος. – Πράγματι. Σκέψου ότι η ζωή σου είναι σαν να βρισκόσουν σε συμπόσιο όπου θα πρέπει να συμπεριφέρεσαι με ευγένεια. Όταν περνούν από σένα τα πιάτα, άπλωσε το χέρι σου και πάρε μια μέτρια μερίδα. Αν ένα φαγητό σε προσπεράσει, απόλαυσε αυτό που βρίσκεται κιόλας στο πιάτο σου. Ή αν κάποιο φαγητό δεν έχει περάσει ακόμη από σένα, περίμενε υπομονετικά τη σειρά σου. Με την ίδια αυτή στάση της ευγενικής εγκράτειας και ευγνωμοσύνης να συμπεριφέρεσαι στα παιδιά σου, στην σύντροφό σου, στην καριέρα σου και στα οικονομικά σου. Δεν υπάρχει ανάγκη να εποφθαλμιάς, να ζηλεύεις και να αρπάζεις. Θα πάρεις το νόμιμο κομμάτι σου όταν έρθει η ώρα σου.

 Δημ. – Ποιος είναι ο σκοπός της φιλοσοφίας;

 Επίκτητος – Η φιλοσοφία μας προσκαλεί όταν έχουμε φτάσει στην άκρη του σχοινιού, στο μη περαιτέρω. Όταν αισθανόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά στην ζωή μας. Το μυστικό είναι να μην κολλήσεις εκεί τρέμοντας ή σταυρώνοντας τα χέρια αλλά να σημειώσεις πρόοδο αποφασίζοντας να θεραπεύσεις τον εαυτό σου. Η φιλοσοφία ζητά να προχωρήσουμε προς το θάρρος.

Η ευτυχία, που είναι ο σκοπός μας, πρέπει να κατανοηθεί σωστά. Γινόμαστε φιλόσοφοι για να ανακαλύψουμε τι είναι πραγματικά αληθινό και τι απλά τυχαίο αποτέλεσμα λαθεμένης λογικής, σφαλερής κρίσης, βλαβερής συνήθειας. Τα πρώτα βήματα προς την σοφία είναι τα πιο κοπιαστικά, καθώς όμως σημειώνουμε πρόοδο στις προσπάθειές μας, ενισχύεται η αποφασιστικότητα μας και γίνεται προοδευτικά ευκολότερη η βελτίωση του εαυτού μας. Σταματάμε την προσπάθεια να φαινόμαστε καλοί στους άλλους. Κάποια μέρα, αντιλαμβανόμαστε με ικανοποίηση ότι έχουμε σταματήσει να παίζουμε για τα πλήθη.

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *