Σημείωμα εκδότριας, φύλλο 12ο ΜΗΤΙΔΑ

Σημείωμα εκδότριας

Πάλι στη «γειτονιά» μας βρίσκονται σε εξέλιξη καταστάσεις ανείπωτης βίας, μαζικές σφαγές, βιασμοί, ανθρωποφαγίες, χρήση όπλων μαζικής εξόντωσης.

Η βία υπάρχει παντού και στη δική μας κοινωνία και σε κάθε κοινωνία. Αυτό που υπάρχει είναι μια επίφαση ειρήνης. Υποβόσκει ο πόλεμος, μέσα στην οικογένεια, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στο σχολείο, στην εργασία, στο δρόμο παντού. Και αυτό γιατί ο πόλεμος βρίσκεται μέσα μας. Αν δεν  έχουμε νικήσει τον εσωτερικό πόλεμο, αν αποφεύγουμε να τον αντιμετωπίσουμε  τότε ψάχνουμε να βρούμε μια αφορμή, μια πρόφαση για να δημιουργήσουμε έναν εξωτερικό πόλεμο. Ο άνθρωπος όμως  πάντα επιλέγει τον εύκολο της εξωτερικής σύγκρουσης, γιατί η εσωτερική πονάει πολύ περισσότερο.

Και πάντα βέβαια τα αντιμαχόμενα μέρη έχουν την αυταπάτη ότι κάνουν το καλό , το σωστό, φυλακισμένοι μέσα σε ιδεολογίες, φυλές, δόγματα, έθνη, σύνορα. Ο παππούς μας ο Ηράκλειτος είπε « τα αντίθετα (καλό-κακό) συναντιούνται και αναμιγνύονται, είναι ένα». Αν ποτέ καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την εσωτερική πάλη, του καλού και του κακού μέσα μας, τότε θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε παρ’όλες τις διαφορές μας.

Μαργαρίτα Σπηλιοπούλου

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *