Προκλήσεις, η ουσία της ζωής

αυτοανακάλυψη7

Εμείς οι άνθρωποι πασχίζουμε αυτάρεσκα να είναι όλα στην ζωή μας τακτοποιημένα, να υπάρχει  τάξη, άνεση, ασφάλεια, σιγουριά και φροντίζουμε με επιμέλεια να μην διαταράξει τίποτα αυτή την κατάσταση. Και αυτό εννοούμε ότι μιλάμε για μια καλή ζωή.

Όμως η ζωή έχει άλλα σχέδια για μας και  μας κατευθύνει σε μαθήματα τα οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι ευχάριστα. Εκεί που όλα είναι βολεμένα αναπάντεχα μια δυνατή σπρωξιά μας πετάει έξω από την τακτοποιημένη μας φωλιά και τότε όλα ανατρέπονται. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει βιώσει στη ζωή του μια εμπειρία που δεν μπορεί να ελέγξει.

Αυτές οι προκλήσεις και δεν λέω προβλήματα, γιατί οι προκλήσεις εμπεριέχουν τη δύναμη της αλλαγής, είναι η ουσία της ζωής μας, το να είμαστε δηλαδή συνεχώς μαθητευόμενοι, συνεχώς αρχάριοι μαθητές.

Οι προκλήσεις μας βγάζουν από τις ψευδαισθήσεις μας ότι δηλαδή θα έχουμε πάντα τον έλεγχο της ζωής μας, ότι θα έχουμε ασφάλεια και μας υπενθυμίζουν ότι η ζωή είναι απρόβλεπτη.

Όσο και αν προσπαθούμε να λιαίνουμε τις αιχμηρές γωνίες της ζωής και να διορθώνουμε τις ατέλειες, πολλές φορές δεν θα γίνονται τα πράγματα όπως θέλουμε.

Όσο σίγουροι και βέβαιοι κι αν αισθανόμαστε οι προκλήσεις μας αναγκάζουν να παραδεχτούμε ότι απλά δεν γνωρίζουμε, ότι έχουμε άγνοια.

Οι προκλήσεις μας αναγκάζουν να αντικρίσουμε την σκληρότητα ενός συναισθήματος.

Οι προκλήσεις μας αναγκάζουν να αποδεχτούμε την απώλεια, την τραγωδία, τον πόνο.

Οι προκλήσεις μας αποκαλύπτουν τα εσωτερικά μας αδύνατα και δυνατά σημεία και την αντοχή μας.

Μαραθωνοδρόμοι

Όταν είμαστε μέσα στη δύνη μιας πρόκλησης το μόνο που θέλουμε είναι να φύγουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, όμως και μαραθωνοδρόμοι να γίνουμε η πρόκληση  θα μας περιμένει και θα παραμένει. Και αυτό συμβαίνει γιατί εμείς έχουμε κολλήσει στην πρόκληση στην προσπάθεια μας να την αποφύγουμε. Έτσι έχουμε μάθει να αντιδράμε, είμαστε εθισμένοι  στην αποφυγή του πόνου, στην αποφυγή των προβλημάτων, θέλουμε να μένουμε ανέγγιχτοι από προβλήματα δηλαδή ανέγγιχτοι από τη ζωή.

Είναι μάταια  η προσπάθεια κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τη ζωή. Ο πόνος , η πρόκληση είναι εκεί και θα παραμείνει μέχρι να μας διδάξει.

Παρόντες στη ζωή

Ναι είμαστε ευάλωτοι, ναι είμαστε αδύναμοι, ναι έχουμε χάσει τον έλεγχο, ναι δεν ξέρουμε τι θα μας συμβεί. Αυτό είμαστε, αυτό σημαίνει να είμαστε άνθρωποι. Βιώνοντας κάθε πρόκληση, βιώνουμε την βαθιά αληθινή ανθρώπινη μας φύση.

Και αυτό είναι μια καλή ζωή.

Μια ιστορία

Μια κόρη συνεχώς παραπονιόταν στον πατέρα της για τις αναποδιές που τις συνέβαιναν

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *