Μπορούμε να τους συγχωρέσουμε όλους;

Group of Women Happiness Cheerful Concept

 

Κακία η απόλυτη σκλαβιά

Η συγχώρεση θριαμβεύει απέναντι στο δικαιολογημένο μίσος, στην επιθυμία για εκδίκηση, στην επιθυμία για τιμωρία, στον θυμό, στην μνησικακία.

Η συγχώρεση είναι ένα σπουδαίο δώρο στον εαυτό μας, είναι μια διανοητική αρετή που μας βοηθά να κατανοήσουμε κάποιον. Να καταλάβουμε γιατί ο άλλος είναι αγενής, φανατικός, επιθετικός, βίαιος, πανούργος. Κανένας άνθρωπος δεν επιλέγει συνειδητά να γίνει μοχθηρός, κακός, κακούργος. Κανένας άνθρωπος δεν θα ήθελε να είναι δέσμιος και τυφλωμένος από μίσος γιατί αυτή είναι η χειρότερη σκλαβιά.

Η διδαχή του Επίκτητου είναι βοηθητική όταν μας παροτρύνει λέγοντας  « άνθρωπε, αν πρέπει οπωσδήποτε η κακία του άλλου να σε κάνει να νιώθεις ένα  παρά φύση συναίσθημα, καλύτερα αυτό να είναι ο οίκτος παρά το μίσος». Ο Σωκράτης έρχεται να συμπληρώσει λέγοντας « κανείς δεν είναι με τη θέληση του κακός, ο άνθρωπος κάνει κακό από άγνοια». Και ένας σύγχρονος στοχαστής ο Ζανκέλεβιτς γράφει « είναι κακοί, αλλά ακριβώς γι’αυτό πρέπει να τους συγχωρέσουμε γιατί είναι περισσότερο δυστυχισμένοι παρά κακοί, ή μάλλον η ίδια η κακία τους είναι μια δυστυχία, η απέραντη δυστυχία να είσαι κακός».

 

Νίκη απέναντι στην σκληρότητα και βαναυσότητα

Ο Χριστός μας άφησε κληρονομιά τις διδαχές της απεριόριστης συγγνώμης λέγοντας « αγάπα τον εχθρό σου». Βέβαια γνώριζε πόσο μας δυσκόλευε και μας ξεπερνούσε αυτή η άνευ όρων και χωρίς αντάλλαγμα συγγνώμη. Γιατί μας προτρέπει λοιπόν να το κάνουμε; Γιατί μας ζητά κάτι ανυπέρβλητα  δύσκολο;

Μπορεί  ο δεσμώτης και βασανιζόμενος να συγχωρήσει τον δήμιο του;

Μπορεί αυτός που έχει κακοποιηθεί να συγχωρέσει αυτή τη βαναυσότητα;

Μπορεί ο χαροκαμένος να συγχωρήσει το φονιά;

Μπορούμε να συγχωρήσουμε τα τους αμετανόητους εγκληματίες; τα ανεξίλατα εγκλήματα;

Σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις πως κάποιος  θα βρει την δύναμη να κάνει την υπέρβαση; Γιατί να το κάνει;

Γιατί το μίσος που παραμένει γίνεται θλίψη αβάσταχτη

Γιατί η συγγνώμη απελευθερώνει από την οδύνη

Γιατί έτσι αποκόβεται και αφήνει πίσω το παρελθόν, ξεχνάει, καταλαγιάζει το μίσος και δίνει χώρο στην γαλήνη

Γιατί αυτός που συγχωρεί είναι ελεύθερος γιατί δεν καθοδηγείται πλέον από το μίσος

Γιατί  « εκείνος που θέλει να πάρει εκδίκηση ανταποδίδοντας μίσος ζει οπωσδήποτε μέσα στην δυστυχία. Εκείνος αντίθετα που προσπαθεί να κατανικήσει το μίσος με την αγάπη αγωνίζεται μέσα στη χαρά και την ασφάλεια» Σπινόζα

Γιατί και μόνο η προσπάθεια να συγχωρήσει είναι αρετή

 

Συγχώρεση και θρησκευτικά τελετουργικά

Η συγχώρεση είναι το βλέμμα του Θεού μέσα στην καρδιά του ανθρώπου

Πάντα θα θυμάμαι με μεγάλη συγκίνηση και θαυμασμό την μητέρα μου να μου ζητά συγγνώμη με ταπεινότητα  πριν πάει στην εκκλησία για να κοινωνήσει.

Το μυστήριο της Θείας μετάληψης έχει σχέση με τους δεσμούς που δημιουργούμε με τους άλλους ανθρώπους, αλλά και τις οδυνηρές σχέσεις που συμβαίνουν στη ζωή μας και που θέλουμε να αφήσουμε πίσω. Η τελετή αυτή μας βοηθά να αποκτήσουμε εσωτερική δύναμη , είναι μια τελετή αγάπης για τον εαυτό μας και συμφιλίωσης με τους άλλους.

Σε μια άλλη θρησκευτική παράδοση υπάρχει η ημέρα της Εξιλέωσης, μια τελετή πνευματική που όλοι σκέφτονται ποιους αδίκησαν και επέκριναν και στην συνέχεια τους αναζητούν για να ζητήσουν συγγνώμη, αυτό το αίτημα συγχώρεσης δημιουργεί ένα συμφιλιωτικό καθαρτικό κύκλο συγγνώμης μέσα στην εβραική κοινότητα.

 

 

 

 

 

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *