Η Γερμανία σε αδύναμη θέση

Πριν 70 χρόνια σε κάθε ελληνικό σπίτι η συζήτηση και ανησυχία ήταν η γερμανική επεκτατικότητα. Εβδομήντα χρόνια μετα σε κάθε σπίτι υπάρχει ο ίδιος προβληματισμός και ανησυχία για την γερμανική κυριαρχία. H Γερμανία είναι η μεγάλη οικονομική δύναμη στην ευρωπαϊκή ένωση, επιβάλλει οικονομικές πολιτικές που οδηγούν σε ανισότητες, φτώχεια , υπερχρεωμένες οικονομίες, μακροχρόνια ύφεση.  Την κατάσταση χειροτερεύουν  τα άρθρα του ευρωπαικού τύπου που ισχυροποιούν τα στερεότυπα, τους μύθους, τον ανταγωνισμό, την απαξίωση, την αλαζονεία και το μίσος ανάμεσα στις χώρες της ευρωπαϊκής «οικογένειας».  Η μηντιακή προπαγάνδα είναι βίαιη, επιθετική και επικίνδυνη. Στην συλλογική μνήμη αυτή η προπαγάνδα θα παραμείνει, όσο κι αν έχουν θα καλυτερεψει τα οικονομικά μεγέθη, ίσως ως σπόροι μελλοντικών συρράξεων.

Η Γερμανία βρίσκεται σε αδύναμη θέση, γιατί δεν έχει καταλάβει ότι στην ευρωζώνη δεν θα πρέπει να υπάρχουν νικητές και νικημένοι, δεν θα πρέπει να υπάρχουν επικυρίαρχοι και κυριαρχούμενοι, δεν θα πρέπει να υπάρχουν απόβλητοι και ουτε εξιλαστήρια θύματα .

Και συμβαίνει πάντα στη ζωή να θέλουν οι άνθρωποι να αποκαθηλώνουν τον ισχυρό, τον δυνάστη. Κανείς δεν συμπαθεί τον ισχυρό. Τα μαθήματα της ζωής πολλά ,  οι άνθρωποι όμως παραμένουν αμαθείς, σκέτα κούτσουρα .

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *