Επανασύνδεση με τη φύση συνέντευξη με την Γεωργία Ντούσικου ψυχολόγο υγείας και ιδρυτικό μέλος της ομάδας Σχολείο Εδάφους

Πως η σχέση μας με την φύση μπορεί να μας βοηθήσει στην καθημερινή ζωή μας;

Ο άνθρωπος είναι φύση! O ιατρός και ψυχολόγος Καρλ Γιούνγκ είπε: «Νομίζετε ότι δεν είμαστε φύση, ό,τι είμαστε κάτι διαφορετικό από τη φύση; Όχι, είμαστε μέσα στη φύση και σκεφτόμαστε ακριβώς όπως η φύση “.

Υπάρχει, λοιπόν, μια βαθιά σχέση με τη φύση που όσο στρέφουμε την προσοχή μας προς σ’αυτή την κατεύθυνση τόσο θα ξεδιπλώνεται η ζωή μας μέσα σ’ ένα άλλο επίπεδο συνειδητότητας. Και όπως όλες οι σχέσεις στη ζωή μας με σύντροφο, παιδιά, γονείς, φίλους κ.α  έτσι κι αυτή η σχέση τρέφεται και δυναμώνει ανάλογα με το πόσο χρόνο της αφιερώνουμε.

Η καθημερινή μας ζωή μεταμορφώνεται όταν για παράδειγμα μέσα στο άγχος και το τρέξιμο τολμήσουμε να κάνουμε μια μικρή παύση στρέφοντας την προσοχή μας σ’ένα φυτό που ευδοκιμεί δίπλα μας, σ’ένα μικρό λουλούδι, για παράδειγμα, που ξεπροβάλει και ορθώνεται ακόμα και μέσα από το τσιμέντο για να μας υποδηλώσει την ύπαρξη του εδάφους, τη δύναμη της ζωής. Ένα δέντρο που μπορεί να είναι έξω από την πόρτα της πολυκατοικίας μας, του γραφείου μας ή στο πεζοδρόμιο που δίπλα παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας και δεν το είχαμε προσέξει έως τώρα. Ένα δέντρο που μας θυμίζει την αιώνια αξία του κύκλου της ζωής μέσα στο πέρασμα των εποχών.  Το κελάιδισμα ενός πουλιού που είναι το ίδιο δυνατό και ελεύθερο, τόσο σ’ ένα παρθένο δάσος όσο και στην καρδιά μιας πόλης. Τα χρώματα του ουρανού που μας προσκαλούν να κοιτάξουμε ψηλά, να θυμηθούμε, να αναρωτηθούμε για τη ζωή μας και τόσα άλλα που ο καθένας από μας με τη δική του μοναδική ματιά μπορεί να επαναφέρει και να ζωντανέψει μέσα στην καθημερινότητα του.

Στρέφοντας την προσοχή μας, σ’αυτόν τον «άλλο» κόσμο αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε εσωτερικό χώρο για να εμπεριέχουμε αυτό που μας περιβάλλει που είναι και πέρα από τα γνωστά ανθρώπινα όρια. Να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας, τους άλλους ανθρώπους και τα υπόλοιπα πλάσματα. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο η ταυτότητα μας ως άνθρωποι αρχίζει να διευρύνεται και να εμπλουτίζεται!

 

Οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων στερούνται την ευεργετική επίδραση της φύσης, ποιες αξίες ενσωματώνει η φύση;

Πιστεύω ότι μέσα σε μια μεγαλούπολη έχουμε πολλές ευκαιρίες να ‘ρθουμε σ’ επαφή με τη φύση και μέσα απ’αυτό με τον εαυτό μας. Για μένα δεν είναι απαραίτητο να έχουμε ένα δάσος δίπλα στο σπίτι μας για να συνδεθούμε με τη φύση. Αρκεί κι ένα μικρό πάρκο που πιθανότατα υπάρχει κοντά στην περιοχή μας. Φτάνει να στρέψουμε σ’αυτό που ήδη υπάρχει γύρω μας.  Ίσως συτό να είναι και ένα δυνατό κάλεσμα της εποχής που ζούμε με την οικονομική πρόκληση. Μας προσκαλεί να δούμε, να αναγνωρίσουμε, να εκτιμήσουμε, και να αξιοποιήσουμε με αγάπη αυτό που ήδη υπάρχει.

Το να τολμήσουμε να στρέψουμε την προσοχή μας σ’αυτό το φυσικό πλούτο που μας περιβάλλει αφορά και τον κάτοικο μιας μικρής πόλης ή ακόμη και ενός χωριού. Το ότι κάποιος άνθρωπος κατοικεί μακριά από τη μεγαλούπολη δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει συνειδητή σχέση με τη φύση. Χρειάζεται να επιτρέψουμε στη φύση να ξυπνήσει τις αισθήσεις μας. Αυτό θα μας αφυπνίσει και θα πιάσουμε το «νήμα» που θα ξεδιπλώσει τις αξίες που στηρίζουν την προσωπική μεταμόρφωση και κατά φυσική συνέπεια και την κοινωνική.

Η φύση μπορεί να μας δείξει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνυπάρξουμε με αρμονία. «Αν ένας τρόπος είναι καλύτερος από έναν άλλο τότε αυτός είναι τρόπος της φύσης» είπε ο Αριστοτέλης.

Ποια είναι τα εκπαιδευτικά εργαλεία που χρησιμοποιείτε για να πετύχετε την επανασύνδεση με την φύση;

Η διαδικασία επανσύνδεσης με τη φύση γίνεται μέσα από συμμετοχικές βιωματικές δραστηριότητες όπου οι συμμετέχοντες μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τη φύση μέσα από ειδικά διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα που το «Σχολείο του Εδάφους» δημιουργεί. Οι εκπαιδευτικές μας δράσεις περιλαμβάνουν παιχνίδι, τέχνη, μουσική τραγούδι, εκπαιδευτικούς περιπάτους, κατασκευές και εκμάθηση φυσικών μεθόδων καλλιέργειας. Επίσης, στο «Σχολείο του Εδάφους» εφαρμόζουμε μια σειρά από θεραπευτικές εκπαιδευτικές συναντήσεις αυτογνωσίας μέσα στη φύση.

Ποιες είναι οι ευεργεσίες για το σώμα και την ψυχή, λέτε «Σχολείο του Εδάφους, αγγίζω τη Γη – αγγίζω την ψυχή» τι εννοείτε;

«Κάθε φορά που αγγίζουμε τη φύση, καθαριζόμαστε» αναφέρει ο Γιούνγκ και θεώρησε ότι η φύση είναι το θρεπτικό «χώμα» της ψυχής.

Στο «Σχολείο του Εδάφους» αγγίζουμε τη γη για να την αισθανθούμε ως ζωντανή οντότητα που βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας και μας στηρίζει σε κάθε τι που κάνουμε και μ’αυτό τον τρόπο να αφουγκραστούμε την ψυχή μας. Δεν μπορούμε να χωριστούμε από τον φυσικό κόσμο. Οι ψυχές μας αισθάνονται βαθιά αυτή την σχέση. Τα σώματά μας έχουν ανάγκη να αναπνέουν τον αέρα, να πίνουν το νερό, να τρώνε τα τρόφιμα που αναπτύσσονται στο έδαφος. Ακόμη και στις πόλεις, όπου υποθέτουμε ότι ο άνθρωπος έχει ξεπεράσει την ανάγκη να συνδεθεί με τη Γη, το τσιμέντο εξακολουθεί να υποστηρίζεται από το έδαφος που βρίσκεται κάτω από αυτό και τα φυτά ορθώνονται μέσα από τις ρωγμές των πεζοδρομίων. Η φύση γύρω μας και μέσα μας μας καλεί να επιστρέψουμε με σεβασμό, φροντίδα και ευγνωμοσύνη πίσω στο σπίτι μας, τη Γη.

Επίσης, το  «αγγίζω τη γη ~ αγγίζω την ψυχή» έχει ως στόχο να δημιουργήσει μία γέφυρα ανάμεσα στους επιστήμονες  της γεωπονίας και της φροντίδας της φύσης με τους επιστήμονες της ανθρώπινης ψυχικής, πνευματικής και σωματικής υγείας. Δύο κόσμοι που καλούνται στην εποχή μας να συνεργαστούν στο όνομα της ισορροπίας και της υγείας.

Η φύση μπορεί να είναι επωφελής για την ψυχική υγεία. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μειώνει τη γνωστική κόπωση, το άγχος, το θυμό, το φόβο, αυξάνει τα ευχάριστα συναισθήματα και μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη. Έχει διαπιστωθεί ότι με το περπάτημα στο δάσος, οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και επίπεδα κορτιζόλης συγκριτικά με όσους περπάτησαν σε αστικό περιβάλλον.

Στα νοσοκομεία, ασθενείς με την ίδια νόσο έχουν πιο γρήγορη ανάρρωση όταν το δωμάτιο όπου νοσηλεύονται βλέπει σε κήπο, απ’ ό,τι όταν βλέπει σε τσιμέντο. Επίσης, σε σχολείο όπου το περιβάλλον είναι φωτεινό και έχει θέα σε πράσινο βοηθά τα παιδιά να έχουν περισσότερη συγκέντρωση και δημιουργικότητα.

Λίγο χώμα κάνει καλό! Η έκθεση στα μικρόβια ενισχύει το ανοσοποιητικό των παιδιών με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν λιγότερο καθώς μεγαλώνουν. Οι αλλεργίες που είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στην εποχή μας είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής προσπάθειας των γονιών για να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Το ανασοποιητικό σύστημα των παιδιών ενισχύεται με την επαφή με το χώμα λόγω της ύπαρξης του μικροβατηριδίου  Vaccae που επίσης αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο που είναι και η ορμόνη της ευτυχίας. Έτσι, η επαφή του παιδιών με το έδαφος και τη λάσπη τα κάνει περισσότερο ευτυχισμένα.

Το περπάτημα με γυμνά πόδια στο χώμα, γρασίδι, άμμο είναι ευεργετικό για την υγεία μας.  Από τη φυσική ξέρουμε ότι η επιφάνεια της γης είναι φορτισμένη αρνητικά. Μέσα από την πατούσα του γυμνού ποδιού ελεύθερα ηλεκτρόνια περνάνε στο ανθρώπινο σώμα και αυξάνουν την αντιοξειδωτική του ικανότητα. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μείωση των πόνων και των φλεγμονών, καλύτερο ύπνο, μείωση των επιπτώσεων από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τέλος βελτίωση της λειτουργίας του νερυικού συστήματος και της καρδιάς.

Αξίζει να σημειωθεί η «Οικοθεραπεία»  μια σχετικά πρόσφατη μέθοδο θεραπείας που βασίζεται στις θεραπευτικές ιδιότητες που έχει το φυσικό περιβάλλον πάνω στον άνθρωπο. Ήδη εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου όπου ασθενείς σε καθημερινή βάση έρχονται σε επαφή με τη φύση, φροντίζουν φυτά, καλλιεργούν και έτσι βελτιώνεται η ψυχική τους υγεία.

 

Ποιες ανθρώπινες αξίες ενδυναμώνει η σύνδεση μας με τη φύση; Ποια μαθήματα παίρνουμε;

Στη φύση η σοφία και η δύναμη της διαφορετικότητας ανάγεται σε βιοποικιλότητα που συνθέτει την αρμονία μέσα σ’ένα οικοσύστημα. Η εξέλιξη των οργανισμών εξαρτάται όχι από τον ανταγωνισμό αλλά από την ικανότητά τους για αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Όλα τα είδη εξαρτώνται το ένα από το άλλο, δεν υπάρχει ούτε ένα είδος που είναι ασήμαντο!  Το γόνιμο χώμα δημιουργείται επειδή κάποιοι οργανισμοί αλληλεπιδρούν και δημιουργούν μια κολώδη ουσία που συμβάλλει στη γονιμότητα του εδάφους.

Έτσι, η φύση μας δείχνει το δρόμο της συνεργασίας που οδηγεί σ’ένα πεδίο συλλογικής συνείδησης που δίνει χώρο στην έκφραση του διαφορετικού και στην αλληλεπίδραση. Αυτή είναι και η τέχνη της συνύπαρξης που εμπεριέχει την διαφορετικότητα και την ισορροπία ανάμεσα στο ατομικό και συλλογικό.

Επίσης, η φύση μας προσκαλεί να θυμηθούμε το αρχέτυπο του κύκλου και την  κυκλική εκδήλωση της ζωής. Η γη είναι σφαιρική, τα πουλιά φτιάχνουν στρογγυλές φωλιές, ο χρόνος οι εποχές, όλα εκφράζονται μέσα από μια κυκλικότητα που χαρακτηρίζεται από ρυθμό που δεν είναι απλά και μόνο ένα βιολογικό φαινόμενο αλλά και χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του ανθρώπου.  Όταν τελειώνει μια ζωή, αρχίζει μια άλλη. Αυτή είναι η κληρονομιά μας ως ζωντανά όντα στη Γη.

Η γενναιοδωρία της φύσης μας συνδέει με την αίσθηση της αφθονίας. Είναι θαυμαστός ο τρόπος με τον οποίο δημιουργεί μέσα στο χρόνο αυτή την αφθονία. Χωρίς να βιάζεται με σταθερότητα και αφοσίωση ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από απλότητα και σοφία.

«Δεν μπορείς να μπεις στο ίδιο ποτάμι δύο φορές» αναφέρει ο Ηράκλειτος. Η αέναη ροή των ποταμών μας υπενθυμίζει ότι «τα πάντα ρει» στη ζωή μας και αυτό που υπάρχει σήμερα αύριο θα είναι κάτι άλλο διαφορετικό. Κι αυτή είναι η ομορφιά της ζωής.

Πως μπορεί κάποιος να συμμετέχει στις δράσεις σας;

Το «Σχολείο του Εδάφους» διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για σχολεία όλων των βαθμίδων καθώς και ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια για δασκάλους, γονείς και φοιτητές. Γίνονται ειδικές εκπαιδεύσεις πάνω στις φυσικές μεθόδους καλλιέργειας βιολογική/βιοδυναμική για αγρότες ή /και ανθρώπους που τους αρέσει η ενασχόληση με τον κήπο. Επίσης διοργανώνουμε σεμινάρια με θέμα την επανασύνδεση με τη φύση ~ επανασύνδεση με τον εαυτό για παιδιά και μεγάλους.

Για περισσότερες πληροφορίες Σχολείο του Εδάφους τηλέφωνα επικοινωνίας: 6937 290888,  210 9888602 (τηλεφωνητής) ή μέσω e-mail: soil.school@yahoo.gr

 

 

επανασυνδεση φυση2

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *