Βεγκανισμός μια νέα διατροφικη τάση ή ο πολιτισμός του μέλλοντος; συνέντευξη με την Ηλέκτρα Ραδιώτη

1. Ο βιγκανισμός είναι ένα σύγχρονο κίνημα στον Δυτικό κυρίως κόσμο, μια νέα διατροφική επιλογή, ποιες είναι οι αξίες και το μήνυμα που στέλνει στον κόσμο;

Ο βιγκανισμός στους περισσότερους είναι γνωστός σαν μία συγκεκριμένη διατροφή και για αυτόν τον λόγο στα ελληνικά έχει μεταφραστεί ως αυστηρή χορτοφαγία, κάτι που επιεικώς είναι μία ανεπαρκής, ελλιπής απόδοση της έννοιας του βιγκανισμού. Ο βιγκανισμός είναι τρόπος ζωής, όχι απλά διατροφής. Ένας τρόπος ζωής, που δεν ανέχεται καμμία μορφή εκμετάλλευσης και κακοποίησης των ζώων και γενικότερα της φύσης, για την απόκτηση τροφής, ένδυσης ή οποιουδήποτε άλλου σκοπού, όπως τα καλλυντικά ή τα απορρυπαντικά, για παράδειγμα.

Στην πορεία ο καθένας καταλαβαίνει ότι το να μην τρέφεται με ψυχές δεν αρκεί. Γιατί η εκμετάλλευση των όντων έχει υπερβεί κάθε προηγούμενο. Έτσι, ένας άνθρωπος, που απλά αποφάσισε να αλλάξει την διατροφή του.. ευαισθητοποιείται και σταδιακά αλλάζει την ζωή του, την στάση και την αντιμετώπισή του απέναντι σε κάθε είδους κατάσταση, μια που ο σεβασμός για την ζωή γενικότερα αφυπνίζεται μέσα του και τον οδηγεί να γίνει ένας καλύτερος, πιο άξιος κάτοικος αυτού του πλανήτη.

Κατά συνέπεια, υλικά όπως το δέρμα ζώων για την ένδυση και υπόδησή του, τα είδη καλλωπισμού και προσωπικής υγιεινής, που είναι φτιαγμένα από μέρη ζώων και όλα τα προϊόντα, που δοκιμάζονται στα ζώα αρχίζουν να τον απωθούν. Πριν από κάθε αγορά γεννιέται στο νου η σκέψη «Από πού προήλθε αυτό? Ποια είναι τα συστατικά του? Αν είναι προϊόν εκμετάλλευσης και πόνου, δεν το θέλω».

Εννοείται ότι οι βίγκαν δεν επισκέπτονται τσίρκο, ζωολογικούς κήπους και πάρκα, καθώς και ενυδρεία, τα οποία κρατάνε ζώα αιχμάλωτα για όλη τους την ζωή, με σκοπό την «διασκέδαση» των ανθρώπων. Αυτό είναι σαδισμός, όχι διασκέδαση. Εν αντιθέσει, υποστηρίζουν καταφύγια, όπου φιλοξενούνται ζώα, που το έχουν ανάγκη και μπορούν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή.

Επίσης, οι βίγκαν προσπαθούν να μην χρησιμοποιούν φάρμακα, μιας που όλα δοκιμάζονται σε ζώα, καθώς και να βρίσκουν φυσικούς τρόπους θεραπείας. Ακόμα και στην δημιουργία των φαρμάκων, ένα εξαιρετικά λεπτό ζήτημα, κάποιες εταιρείες έχουν εφεύρει εναλλακτικές μεθόδους δοκιμής τους και όχι σε ζώα. Λύσεις υπάρχουν. Συνείδηση υπάρχει? Εκεί πάσχει η ανθρωπότητα.

Αξεσουάρ, ρούχα, παπούτσια, καθαριστικά σπιτιού, καλλυντικά περιέχουν συστατικά προερχόμενα από μέρη ζώων, έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Αφού στις μέρες μας υπάρχουν εναλλακτικές, γιατί να συνεχίζεται το έγκλημα? Η αδιαφορία είναι έγκλημα. Η άγνοια είναι έγκλημα. Αυτά είναι τα μηνύματα, που περνάει ο βιγκανισμός.

Ο βιγκανισμός είναι φιλοσοφικό κίνημα, αν το θέλετε και στάση ζωής. Δεν πρόκειται μόνο για τρόπο διατροφής, είναι ολοφάνερο. Συμπόνια, ενσυναίσθηση, αίσθηση ενότητας και όχι διαχωρισμού με το Σύμπαν είναι οι ψυχικές αρετές, που αναπτύσσονται μέσω του βιγκανισμού. Αυτό δεν είναι διατροφή, είναι βιοθεωρία.

2. Γιατί πιστεύετε καλλιεργήθηκε και επιβλήθηκε η κουλτούρα της κρεοφαγίας;

Ακόμα και ο ίδιος ο Πλούταρχος απορεί: «…εγώ απορώ τι έπαθε και τι ένιωθε ο πρώτος άνθρωπος και ακούμπησε το στόμα του σε αίμα σκοτωμένου πλάσματος, πλησίασε τα χείλη του σε σάρκα πεθαμένου ζώου και, παραθέτοντας σε τραπέζι μπαγιατεμένα πτώματα, ονόμασε λιχουδιές και νοστιμιές τα μέρη που λίγο πριν βρυχούνταν, μιλούσαν, κινούνταν και έβλεπαν. Πώς τα μάτια του άντεξαν να δουν αίμα πλασμάτων που σφάζονταν, γδέρνονταν, διαμελίζονταν, πώς η όσφρησή του άντεξε την αποφορά, πώς η σκέψη του μιάσματος δεν απέτρεψε τη γλώσσα να αγγίζει ξένα έλκη και να απολαμβάνει τους χυμούς και τα υγρά θανάσιμων τραυμάτων…»

 H κρεατοφαγία, όπως και όλα τα υπόλοιπα εγκλήματα, που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως, συμβαίνουν απόλυτα συνειδητά από κάποιους και οι σκοπιμότητες είναι πολύ σκοτεινές. Η μόλυνση του αέρος, των υδάτων και του εδάφους είναι συνειδητή. Η μόλυνση των τροφίμων μας με φάρμακα και χημικά είναι συνειδητή. Η δηλητηρίαση των ανθρώπων με φάρμακα, χημικά και εμβόλια είναι συνειδητή. Δεν θα μιλήσω για μία αργή εξόντωση του ανθρώπινου γένους και έλεγχο του πληθυσμού. Θα μιλήσω όμως για την αναπόφευκτη πτώση των ενεργειακών μας δονήσεων και την μεταμόρφωσή μας σε σύγχρονους, άρρωστους, διαστροφικούς, υπάκουους σκλάβους. Αν δεν το γνωρίζετε, η βρώση πτωμάτων ρίχνει τις δονήσεις μας και μας καθιστά ασθενείς (ασθένεια=αρρώστια, τυχαίο το συνώνυμο;)

3. Μία έγκυος και ένα νεογέννητο παιδί μπορούν να ακολουθήσουν με ασφάλεια βίγκαν διατροφή; Υπάρχουν ιατροί και διατροφολόγοι που υποστηρίζουν την βίγκαν διατροφή;

Φυσικά και μπορεί μία έγκυος και το νεογέννητο παιδί της να ακολουθήσει με ασφάλεια την βίγκαν διατροφή. Αφού αυτή είναι η φυσική διατροφή για τον άνθρωπο. Είναι σαν να μας φαίνεται παράξενο που το πρόβατο επιλέγει να τρώει χόρτα για να ζήσει και αναρωτιόμαστε αν πρέπει να δοκιμάσει κάτι άλλο, παραβαίνοντας έτσι την φύση του.

Στον φιλικό μου περίγυρο, στην Ελλάδα δηλαδή, έχω ήδη 3 οικογένειες, που οι βίγκαν γονείς μεγαλώνουν βίγκαν παιδιά. Και τα παιδιά τους είναι υγιέστατα φυσικά.

Αν η απορία γεννιέται από εκείνα τα «τυχαία» περιστατικά, που κατά καιρούς εμφανίζονται στις ειδήσεις, για υποσιτισμένα βίγκαν παιδιά στα όρια του θανάτου και «τρελλούς» βίγκαν γονείς, που τους παίρνει τα παιδιά η πρόνοια, τότε έχω να πω δύο πράγματα:

Πρώτον, υποσιτισμένος ή απλά παθών από μία κακή διατροφή, μπορεί κάποιος να είναι και με την συμβατική διατροφή. Όλα εξαρτώνται από την ποιότητα και την ποσότητα των τροφίμων, που επιλέγει κανείς, δεν έχει σχέση με τον βιγκανισμό αυτό. Δηλαδή κάποιος, που επιλέγει να τρέφεται με πλαστικά burger μόνο, δεν θα καταλήξει υποσιτισμένος, επειδή τρώει κρέας? Αυτό είναι παράλογο.

Δεύτερον, οι ειδήσεις μας, είναι γεμάτες με παραποίηση πληροφοριών, αναγκαστικό έλεγχο της κοινής γνώμης και εγκληματικά ψέμματα. Είναι κατασκευασμένες. Σχεδόν στο σύνολό τους για κάθε τομέα. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι οι φαρμακοβιομήχανοι, που ελέγχουν τα έθνη, θα άφηναν έτσι εύκολα τον κόσμο να γίνει βίγκαν, οπότε να γίνει υγιής, οπότε να πάψει να τους χρειάζεται; Ας μην είμαστε αφελείς. Θα παλέψουν για όσα έχτισαν και με τους πιο ύπουλους τρόπους μάλιστα.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, σιγά σιγά κάποιοι ιατροί, επιστήμονες και διατροφολόγοι στην Ελλάδα, έχουν αρχίσει να παραδέχονται ανοιχτά τα οφέλη και τις αλήθειες του βιγκανισμού. Με κίνδυνο βέβαια της επαγγελματικής καριέρας τους. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που είναι τόσα χρόνια πίσω, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι για έναν επαγγελματία να πάει κόντρα στο ρεύμα και το σύστημα, που ο νεοέλληνας δεν μπαίνει στην διαδικασία ποτέ να αμφισβητήσει.

4. Είσαστε αθλήτρια και προπονήτρια. Η βίγκαν διατροφή έχει αυξήσει την αντοχή και την ζωτικότητά σας;

Πέρασα σταδιακά στην αυστηρή χορτοφαγία και είχα την ευκαιρία να παρατηρώ τις αλλαγές, που συνέβαιναν στον οργανισμό, αλλά και την ψυχοσύνθεσή μου (ναι, επηρεάζεται και αυτή!), αφαιρώντας κάποιο «τρόφιμο» την φορά. Πρώτα το κρέας, μετά τα θαλασσινά και τέλος τα γαλακτοκομικά και το μέλι. Η μεταμόρφωση ήταν ασύλληπτη από την αρχή, αλλά την μεγαλύτερη αλλαγή είδα, όταν έφυγαν και τα γαλακτοκομικά από την διατροφή μου. Τώρα καταλαβαίνω ότι απλά.. καθημερινά δηλητηριαζόμουν. Εκεί είδα την ενέργειά μου να εκτοξεύεται, ένιωθα και νιώθω ελαφριά και ευκίνητη, οι αρθρώσεις μου έπαψαν να πονούν, η κυτταρίτιδα εξαφανίστηκε και η επιδερμίδα μου έλαμψε. Ό,τι και να συμβαίνει, έχω πάντα ενέργεια για ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει έντονες προπονήσεις καλλισθενικής –ενός εξαιρετικά δύσκολου συστήματος προπόνησης–, μαθήματα και όλα τα υπόλοιπα μιας απλής καθημερινότητας.

Οπότε ξεκάθαρα και από προσωπική εμπειρία πολλών ετών, μπορώ να υποστηρίξω την άνθιση του ανθρώπινου οργανισμού και την γέννηση της πραγματικής υγιείας μέσα από την αυστηρά χορτοφαγική διατροφή. Αν δεν δοκιμάσεις, δεν μπορείς να καταλάβεις. Είναι βίωμα, όχι θεωρία.

5. Ποια είναι τα οφέλη της βίγκαν διατροφής για την φύση, τον άνθρωπο, τον πλανήτη μας;

Για τα ζώα..  Πολλοί από εμάς γνωρίζουν ότι όλα τα αισθανόμενα όντα έχουν δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία.  O πιο απλός και άμεσος τρόπος να ορθώσεις το ανάστημά σου στην κακοποίηση και άθλια εκμετάλλευση των ζώων είναι να σταματήσεις να τρέφεσαι με αυτά και τα παράγωγά τους.

Για την υγιεία σου..  Αυξημένη ενέργεια, νεανική επιδερμίδα, που δεν δείχνει την ηλικία της και άριστη υγιεία είναι κάποια από τα πραγματικά οφέλη της διατροφής αυτής. Τα οφέλη αυτά είναι αποδεδειγμένα επιστημονικά και στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα τέτοιων άρθρων. Όσο η διατροφή της Δύσης φέρνει θάνατο άλλο τόσο ο βιγκανισμός φέρνει και διατηρεί την ζωή μέσα μας. Μία ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο και άλλες απαραίτητες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Οι φυτικές πηγές αυτών των θρεπτικών ουσιών τείνουν να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, ενώ ταυτόχρονα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Αν όλοι γινόμασταν vegan, μοντέρνες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η χοληστερίνη και ο καρκίνος δεν θα υπήρχαν.

Για το περιβάλλον.. Από την ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων μας μέχρι το να ποδηλατούμε στην εργασία μας, γνωρίζουμε όλοι τους τρόπους να ζούμε πιο οικολογικά και λιγότερο εις βάρος του περιβάλλοντος. Η παραγωγή του κρέατος και των άλλων ζωικών προϊόντων έχει τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Από τις σοδειές και το νερό, που χρησιμοποιείται για να ταΐσουν τα εκτρεφόμενα ζώα, μέχρι την μεταφορά τους και τις άλλες διαδικασίες, που απαιτούνται, για να φτάσουν τα ζωντανά από τις φάρμες στο πιάτο σας.  Αντιθέτως, πολύ χαμηλότερες ποσότητες από σοδειές και νερό απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών μίας vegan διατροφής.

Για τους ανθρώπους.. Ακριβώς όπως ο βιγκανισμός είναι η μόνη βιώσιμη λύση για να σώσουμε τον πλανήτη μας, έτσι μία διατροφή βασισμένη σε φυτά και καρπούς είναι η μόνη βιώσιμη λύση για να τραφεί μία ανθρώπινη οικογένεια. Για μία vegan δίαιτα αρκεί μόλις το 1/3 της γης, που χρειάζεται για μία συμβατική διατροφή με κρέας και γαλακτοκομικά.

Ηθική σφαγή. Υφίσταται? Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει αυτή η «ηθική σφαγή», όπου τα ζώα έχουν ζήσει μία υπέροχη και πλήρη ζωή, ελεύθερα, χωρίς να έχουν βιώσει πόνο ή τρόμο ούτε καν στο σφαγείο. Πραγματικά το πιστεύετε αυτό? Η πικρή αλήθεια είναι ότι όλα τα ζωντανά πλάσματα, ακόμα και τα «ελευθέρας βοσκής», τρέμουν στην ιδέα του θανάτου, ακριβώς όπως εμείς. Όπως και να τους έχουν φερθεί όσο είναι ζωντανά, όλα βιώνουν τον απόλυτο τρόμο όταν έρχεται η ώρα της σφαγής. Μία σφαγή αδικαιολόγητη και περιττή.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει κάτι να κάνουμε για να σταματήσουμε όλο αυτό το έγκλημα! Κάθε φορά που ψωνίζουμε ή δίνουμε την παραγγελία μας σε ένα εστιατόριο, κάθε φορά που τρώμε.. κάνουμε μία επιλογή. Ας επιλέγουμε λοιπόν, να βοηθάμε τα ζώα, να μην συμμετέχουμε στην παράνοια. Κάθε φορά που προτιμάμε ένα vegan προϊόν αντί για ένα ζωικής προέλευσης, ορθώνουμε το ανάστημά μας απέναντι στις φάρμες του θανάτου.

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *