Αυτοθεραπεία

 Όλοι κατανοούμε πόσο η συναισθηματική μας κατάσταση επηρεάζει την υγεία μας. Η ιατρική σχολή του Χάρβαρντ προτείνει την καθημερινή χαλάρωση, μέσα από διάφορες πρακτικές, όπως γιόγκα, προσευχή, ασκήσεις αναπνοής ως ένα τρόπο να αντιμετωπιστούν η αγωνία, το άγχος, η απελπισία, οι σωματικοί πόνοι. Ο νους έχει μεγάλη θεραπευτική δύναμη. Με την χαλάρωση, η καρδιά και η αναπνοή επιβραδύνονται, η μυική ένταση ελαττώνεται, η πίεση πέφτει, το μυαλό αδειάζει από σκέψεις και ηρεμεί. Η ιατρική σχολή του Χάρβαρντ  λοιπόν προτείνει ως πρώτη πρακτική χαλάρωσης τον διαλογισμό. Αυτή είναι μια αρχαία πρακτική, οι οδηγίες είναι απλές. Διαλέξτε μια σύντομη φράση  που σας εμπνέει και σας εκφράζει όπως π.χ. ειρήνη ή μια προσευχή όπως π.χ. Κύριε ελέησον, καθίστε άνετα και ήσυχα κλείνοντας τα μάτια σας. Χαλαρώστε το σώμα σας, αναπνεύστε αργά και φυσικά. Καθώς εκπνέετε πείτε τη φράση ή την προσευχή σιωπηλά. Αδιαφορήστε αν άλλες σκέψεις έρχονται στο νου σας. Επιστρέψτε στη φράση σας και συνεχίστε την άσκηση για 10 έως 20 λεπτά.

Δεύτερη πρακτική χαλάρωσης είναι οι αναπνοές. Αρχίστε εισπνέοντας αργά. Καθώς εκπνέετε πείτε τον αριθμό  πέντε, σιωπηλά. Η αναπνοή να είναι βαθιά ώστε η κοιλιά σας να φουσκώνει αρκετά. Κάνετε μια μικρή παύση και στην συνέχεια αναπνεύστε αργά και σκεφτείτε τον αριθμό τέσσερα, καθώς εκπνέετε. Συνεχίστε μετρώντας μέχρι τον αριθμό ένα. Κάνατε αυτή την πρακτική χαλάρωσης για δέκα έως δεκαπέντε λεπτά κάθε πρωί και βράδυ.

Τρίτη πρακτική. Είναι διάφορες δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τραγούδι, ο χορός, ή οτιδήποτε σας ευχαριστεί και σας δίνει χαρά.

 

Άλλες θεραπευτικές οδηγίες

 

Το να συγχωρούμε τους άλλους είναι επίσης σημαντικό για την υγεία μας. Η εκδίκηση δηλητηριάζει την ψυχή και το σώμα μας. Ιατρικές έρευνες έδειξαν ότι η επιδίωξη εκδίκησης, ο θυμός, το μίσος, ο φόβος ανεβάζουν την πίεση και προκαλούν ορμονικές διαταραχές που συνδέονται με καρδιοαγγειακές ασθένειες. Η συγχώρεση είναι θεραπευτική, ένας Κινέζος στοχαστής είχε πει «εάν ετοιμάζεσαι να εκδικηθείς κάποιον, σκάψε δύο λάκκους».

Οι ανατολίτες στοχαστές επισημαίνουν ότι ο σωματικός πόνος δεν υπάρχει στο σώμα αλλά στην προσοχή. Όταν κάποιος αισθάνεται άρρωστος και ξαπλώνει στο κρεβάτι συνεχώς εστιάζει την προσοχή του στην ασθένεια του. Και έτσι την τρέφει. Παραπονιέται συνεχώς και μελαγχολεί .

Η αρχαία προσευχή της ηρεμίας του Επίκτητου είναι επίσης θεραπευτική «Θεέ μου, δώσε μου την ηρεμία να αποδεχτώ ότι δεν μπορώ να αλλάξω, το θάρρος να αλλάξω ότι μπορώ και την σοφία να κατανοώ την διαφορά».

Όταν είμαστε άρρωστοι το καλύτερο φάρμακο είναι να έχουμε κοντά μας εκείνους που αγαπάμε και να κάνουμε πράγματα που θα αλλάξουν την διάθεση μας. Είναι σημαντικό μέσα από μια άσχημη κατάσταση να βγάζουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *