Ένα συνεταιριστικό παντοπωλείο στην Θεσσαλονίκη με αποκλειστικά ελληνικά ποιοτικά προιόντα συνέντευξη με τον Αντώνη Καράγιωργα

  1. Πως γεννήθηκε η ιδέα για την δημιουργία του συνεταιριστικού παντοπωλείου Βίος;

Εν αρχή ήταν η ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. ( Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία) μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία που δημιουργήθηκε το 2011, και  που σκοπό είχε να συμμετέχει και να στηρίζει εγχειρήματα κοινωνικής αλληλέγγυας Οικονομίας

Η  ΑΜΚΕ αυτή κατέληξε στη συγκρότηση μιας ευρύτερης ομάδας πρωτοβουλίας,  2012, για τη δημιουργία συνεταιρισμού προσώπων, τα οποία κατόρθωσαν με τις δικές τους δυνάμεις να ανοίξουν τον Δεκέμβριο του 2013  το πρώτο μη κερδοσκοπικού συνεταιριστικό παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη το  ΒIOS COOP.

Εκδηλώθηκε ένας απίστευτος (για τη φαινομενικά περιρρέουσα ατμόσφαιρα απάθειας) πυρετός εθελοντισμού από τις πρακτικές εργασίες με εθελοντική προσφορά εργασίας από τεχνίτες – εθελοντές, μέλη και φίλους υποστηρικτές της ιδέας του κοινωνικού συνεταιρισμού, μέχρι τη λειτουργία 13 ανοιχτών επιτροπών και ομάδων εργασίας (ποιότητας και προμήθειας προϊόντων, εκπαίδευσης κλπ) με ενεργό συμμετοχή των μελών

Το νομικό πλαίσιο στο οποίο εδράζεται (Ν. 1667/86 για τους αστικούς καταναλωτικούς συνεταιρισμούς) επιτρέπει την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων με σκοπό την ωφέλεια (και οικονομική) των μελών.

Ο συνεταιρισμός δεν θα δουλεύει με σκοπό τη ζημία, κάθε άλλο. Όμως αν έχει πολλά κέρδη κάτι δεν θα κάνει καλά με τις τιμές! Μικρά κέρδη και άμεση διόρθωση στην επόμενη χρήση (περιορισμένη διανομή πλεονάσματος στα μέλη, στους εργαζόμενους, στην τοπική κοινωνία), αυτή είναι η βασική οικονομική αρχή του “βιος coop”.

Ο συνεταιρισμός Βios Coop είναι η συνένωση της μικρής οικονομικής δύναμης πολλών καταναλωτών, ώστε αυτή να γίνει μεγάλη και έτσι να αποκτήσει διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους προμηθευτές, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές και ποιότητα.

Θέλει να προσφέρει στην τοπική κοινωνία ελληνικά ποιοτικά προϊόντα , με έμφαση στα συνεταιριστικά, σε καλύτερες τιμές, καθώς και μια έμπρακτη απόδειξη της δύναμης που προσδίδει η συλλογικότητα στους οικονομικά αδύνατους

 

 

  1. Πόσα χρόνια λειτουργεί και πόσους εργαζόμενους απασχολεί;

Το κατάστημα άνοιξε τον Δεκέμβρη 2013 με 4 εργαζόμενους και σήμερα απασχολεί 7 εργαζόμενα μέλη

 

 

 

  1. Τι προϊόντα διατίθενται στο παντοπωλείο ποιοι είναι οι προμηθευτές σας και από ποιες περιοχές της Ελλάδας;

Θέλει να προσφέρει στην τοπική κοινωνία ελληνικά ποιοτικά προϊόντα , με έμφαση στα συνεταιριστικά, σε καλύτερες τιμές, καθώς και μια έμπρακτη απόδειξη της δύναμης που προσδίδει η συλλογικότητα στους οικονομικά αδύνατους.

Τα προϊόντα είναι εγγυημένα υψηλής ποιότητας. Προηγήθηκε και συνεχίζεται καθημερινά εξονυχιστικός έλεγχος ώστε να μην περιέχουν απαγορευμένα χημικά πρόσθετα, μικροβιολογικό φορτίο, μεταλλαγμένα, ληγμένα, ακατάλληλες και μη ασφαλείς ουσίες για την υγεία και το περιβάλλον.

Σε μεγάλο βαθμό συνεταιριστικά και ελληνικά προϊόντα, με έμφαση στα τοπικά, όχι ένεκα κάποιου τοπικισμού, αλλά για να είναι χαμηλό το οικολογικό αποτύπωμα και να ενισχύεται η παραγωγή (και ο έλεγχός της) με τρόπους που δεν επιβαρύνουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Το 95 % είναι προϊόντα με απευθείας διάθεση στο «Βίος» (χωρίς μεσάζοντες):

  • Συνεταιρισμών
  • Ομάδων Παραγωγών
  • Μεμονωμένων παραγωγών
  • Βιολογικά
  • Φυσικά
  • Ποιοτικά

 

 

 

 

4 Πως ελέγχετε την ποιότητα των προιόντων;

Για τον λόγο αυτό, από την αρχή έχουμε συστήσει την  Επιτροπή Ποιότητας και Συμβατότητας, η οποία ελέγχει εξονυχιστικά κάθε νέο κωδικό που μπαίνει στα ράφια του παντοπωλείου. Η Επιτροπή αυτή στελεχώνεται κυρίως  από σχετικά επιστημονικά μέλη του Bios Coop και έχει για συντονιστή της καθηγητή της Χημείας Τροφίμων του ΑΠΘ.  Συνέρχεται  δε τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

5 Είναι μια επιχειρησιακά βιώσιμη επιχείρηση; οι καταναλωτές  σας στηρίζουν;

Για να πετύχουμε τιμές χαμηλές για τους καταναλωτές και δίκαιες για τους παραγωγούς, αποφεύγουμε όσο μπορούμε χονδρεμπόρους και μεσάζοντες

Εφοδιαζόμαστε όσο το δυνατό με προϊόντα που παράγονται από τοπικούς και ποιοτικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς, μικρές παραγωγικές μονάδες και μεμονωμένους παραγωγούς

Συνεργαζόμαστε με την «Ελληνική Διατροφή Coop», μια συνεταιριστική εταιρεία που συγκρότησαν συνεταιρισμοί αγροτών και παντοπωλών απ’ όλη την Ελλάδα.

Στόχος μια βιώσιμη γεωργία, για την αξιοπρεπή διαβίωση παραγωγών, εργαζομένων και καταναλωτών

 

Για το 2017 υπήρξε μια ελαφρά πτώση του τζίρου, σε σχέση με το 2016. Επειδή μέλη και μη μέλη ψωνίζουν με ίδιους όρους από το κατάστημα, οι μετρήσεις μας δείχνουν, ότι στους τζίρους συμπράττουν πολύ αποφασιστικά  μη μέλη, άνθρωποι της γειτονιάς. Γενικά η προοδευτική Θεσσαλονίκη έχει αγκαλιάσει το πείραμα του Bios Coop.Πρόσφατα μελετούμε σοβαρά την δημιουργία e-shop, για να δώσουμε την ευκαιρία και σε κόσμο που μένει μακρυά από το κατάστημα να κάνει τα ψώνια του.

 

  1. Υπάρχει στην Ελλάδα συνεταιριστική κουλτούρα;

Παρόλο τα φωτεινό παράδειγμα των συνεταιρισμού των Αμπελακίων του περασμένου αιώνα, δεν υπάρχει νομίζω συνεταιριστική κουλτούρα στην σύγχρονη Ελλάδα.  Οι συνεταιρισμοί στο άμεσο παρελθόν, υπήρξαν χώροι μεθοδεύσεων και τοποθέτησης εγκαθέτων πολιτικών κομμάτων, κι αυτό έχει μείνει αρνητικά στην συλλογική μνήμη. Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο ότι στην παγκόσμια συνεταιριστική ομοσπονδία, δεν υπάρχει έλλην εκπρόσωπος.

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *