Αρχική Αθλητισμός Φιλοσοφικός περίπατος στο Λύκειο του Αριστοτέλη

Φιλοσοφικός περίπατος στο Λύκειο του Αριστοτέλη

από Μαργαρίτα Σπηλιοπούλου

Φιλοσοφικοί περίπατοι στο Λύκειο του Αριστοτέλη

Το πολιτιστικό σωματείο Διόνυσος εν Πειραιεί οργάνωσε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 στο χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη ξενάγηση με την αρχαιολόγο Σακκά Νίκη και ομιλία με την αστροφυσικό Αναστασία Μεταλληνού.

Η αρχαιολόγος Νίκη Σακκά  αναφέρθηκε στην τετραπλή σημασία του Λυκείου

α. ως ιερού του Απόλλωνα ο οποίος ήταν και ποιμενικός θεός προστάτης των κοπαδιών

β. ως προαστίου ανατολικά και έξω από τα τείχη της Αθήνας, μια σημαντική περιοχή που βρισκόταν ανάμεσα σε δύο ποτάμια τον Ιλισσό και τον Ηριδανό

γ. ως μια περιοχή όπου υπήρχε γυμνάσιο από τις αρχές του 6ου αιώνα, χώρος δηλαδή προπόνησης και εξάσκησης των αθλητών

δ. ως Λυκείου του Αριστοτέλη, ο οποίος νοίκιασε το γυμνάσιο το 335 και ίδρυσε την σχολή του, ένα πανεπιστήμιο της εποχής, όπου γίνονταν το πρωί διαλέξεις και το απόγευμα εκλαικευμένες  ομιλίες

 

Τα γυμνάσια την αρχαιότητα ήταν μεγάλες εκτάσεις, το Λύκειο του Αριστοτέλη έφθανε μέχρι τον Εθνικό κήπο, σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο σώζεται η παλαίστρα και ρωμαικά κτίσματα.

Στην συνέχεια μίλησε η αστροφυσικός Αναστασία Μεταλληνού για το κοσμολογικό μοντέλο του Αριστοτέλη και την αντίληψη του για ένα σύμπαν ομοιογενές, άφθαρτο, σταθερό, στατικό.

Στα συγγράμματα του υπάρχουν αναφορές για τον ήλιο και την ημερήσια και ετήσια κίνηση του, τη σελήνη η παρουσία της οποίας αποδεικνύει την σφαιρικότητα της Γης καθώς και αναφορές για τις τροχιές των άλλων ουρανίων σωμάτων οι οποίες επίσης στηρίζουν την θεωρία της σφαιρικότητας της Γης.

Ο Αριστοτέλης θεωρεί ότι η Γη είναι το κέντρο του σύμπαντος και αυτή η αντίληψη επιβιώνει μέχρι τον Κοπέρνικο.

Υποστηρίζει την ύπαρξη του αιθέρα, υλικού που υπάρχει ανάμεσα στα ουράνια σώματα και ευνοεί την κίνηση τους, επίσης παρατηρεί και μελετά την ανάδρομη φορά των πλανητών.

Η μεθοδολογία του είναι η επαγωγική μέθοδος, παρατήρησης, καταγραφής, μελέτης, εμπειρίας. Υποστηρίζει ότι η επιστημονική εμπειρία μπορεί επίσης να αποκτηθεί και με άλματα της φαντασίας από λαμπρά μυαλά.

0 σχόλιο
0

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιωμένη εμπειρία πλοήγησης. Υποθέτουμε πως δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά μπορείτε να αρνηθείτε οποιαδήποτε στιγμή. Αποδοχή Περισσότερα