Αρχική ΚοινωνίαΑνάπτυξη Παράθυρα στον πλανήτη μας

Παράθυρα στον πλανήτη μας

από Μαργαρίτα Σπηλιοπούλου

 

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος οργάνωσαν τον 16ο φεστιβάλ οικολογικών ντοκιμαντέρ. Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 προβλήθηκαν δύο εξαιρετικά ντοκιμαντέρ

α. Rewilding γαλλικό ντοκιμαντέρ του Vincent Perazio

Η ταινία ουσιαστικά ανοίγει ένα διάλογο για την αναγκαιότητα της οικολογικής αποκατάστασης στην σύγχρονη Ευρώπη. Ήδη σε διάφορες χώρες Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Βρετανία, Γερμανία έχουν ξεκινήσει προσπάθειες να αφήσουν την φύση και τα ζώα να γίνουν ζωντανά οικοσυστήματα που παράγουν αφθονία για όλους μας.

Σε επιλεγμένες περιοχές εισάγονται βοοειδή, ελάφια, άλογα, στα Καρπάθια εισάγονται βίσωνες οι οποίοι έχουν γίνει έμβλημα της οικολογικής αποκατάστασης.

Οι ερευνητές συνειδητοποιούν ότι τα μεγάλα ζώα είναι σημαντικά για ένα ισορροπημένο οικοσύστημα, τα μεγάλα ζώα είναι οι καλύτεροι μηχανικοί τοπίου και διαχειριστές της φύσης, ένα και μόνο είδος ζώου μπορεί να ξεκινήσει την αποκατάσταση του οικοσυστήματος όπως έγινε στο YELLOWSTONE  στην Αμερική με την εισαγωγή του λύκου.

Ο σύγχρονος άνθρωπος των μεγαλουπόλεων συνειδητοποιεί ότι η ευημερία του βρίσκεται σε αλληλεξάρτηση με τα ζώα και την φύση.

 

β. Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες ελληνικό ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου

Σε ένα μικρό χωριό του Θεσσαλικού κάμπου, τριάντα κάτοικοι καλλιεργούν ντομάτες προσπαθώντας να επιβιώσουν ως μικρή αγροτική κοινότητα. Γίνονται επινοητικοί και εφευρετικοί για να αυξήσουν την παραγωγή τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Οι ντομάτες τους ακούνε κλασσική μουσική και κλαρίνα.

Η πραγματική δύναμη τους είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και η έγνοια τους πως θα ωφεληθούν όλοι, έτσι οι ιδέες τους γίνονται πράξη παρά τις ανασφάλειες και τις αμφιβολίες τους βρίσκουν το θάρρος να ρισκάρουν.

Εξαιρετική κινηματογραφική γραφή με χιούμορ και ποίηση.

0 σχόλιο
0

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιωμένη εμπειρία πλοήγησης. Υποθέτουμε πως δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά μπορείτε να αρνηθείτε οποιαδήποτε στιγμή. Αποδοχή Περισσότερα