Αρχική ΑυτογνωσίαΘεραπεία Απαρχές λειτουργίας του Ασκληπιείου Επιδαύρου

Απαρχές λειτουργίας του Ασκληπιείου Επιδαύρου

από Μαργαρίτα Σπηλιοπούλου

 

Η επίσημη παρουσίαση των ευρημάτων στην Επίδαυρο έγινε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στις 3 Φεβρουαρίου 2020  από τον υπεύθυνο του ανασκαφικού έργου καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη ο οποίος έχει αναλάβει την ανασκαφή από το 1974.

Το 2019 στην καρδιά του Ασκληπιείου της Επιδαύρου εντοπίστηκε πρώιμο κτίριο το οποίο εκτεινόταν κάτω από την Θόλο, με υπόγειο δομημένο χώρο, δάπεδο ψηφιδωτό με βότσαλα και τοίχους χρωματισμένους με κόκκινο χρώμα, είχε και ισόγειο τμήμα με περιστύλιο το οποίο ήταν στεγασμένο. Κατεδαφίστηκε για να κατασκευαστεί στην θέση του το 380π.Χ. η Θόλος. Μέσα στο όρυγμα βρέθηκαν αγγεία, λύχνοι, οστά, νομίσματα, δωρικό και ιωνικό κιονόκρανο, λεοντοκέφαλες υδρορροές. Όλα αυτά ήταν υλικά που απορρίφθηκαν από γειτονικά κτίρια τα οποία εγκαταλείφθηκαν.  Στην συνέχεια ο χώρος σφραγίστηκε με τελετουργική πυρά.

Το κτίριο αυτό ήταν του 600π.Χ. και ήταν αφιερωμένο σε χθόνιο Θεό σε χθόνιο πνεύμα που ενσάρκωνε τον κύκλο του θανάτου και της αναγέννησης, ήταν η υπόγεια κατοικία του Ασκληπιού όπου φιλοξενούσε τελετουργικά με αναίμακτες προσφορές , όμοια λειτουργία είχε αργότερα η Θόλος στο υπόγειο της οποίας γίνονταν τελετουργικές προσφορές στον Ασκληπιό.

Η ανασκαφή βρίσκεται σε εξέλιξη.

0 σχόλιο
0

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιωμένη εμπειρία πλοήγησης. Υποθέτουμε πως δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά μπορείτε να αρνηθείτε οποιαδήποτε στιγμή. Αποδοχή Περισσότερα